Giza piramitlerine baktığımda ve bu konuyu incelediğimde, geçmişte astronomi biliminin ne durumda olduğunu çok iyi anlıyorum. Orion takımyıldızı içinde yer alan kemeri oluşturan 3 yıldızın hizalanması insanların bu yıldızlara ne kadar değer verdiğini ortaya koyuyor. Dünyanın farklı yerlerinde aynı mevsimlerde gölge boyunda farklılık insanların dikkatini çekmiştir. Her ne kadar Galileo ve Macellan gibi insanları bu buluşun sahibi olarak görsek de dünyanın yuvarlak olduğunu ortaya atan insanlar bundan yüzlerce yıl önce yaşamışlardır.
- Johannes Kepler
- Tycho Brahe
- Claudius Ptolemy
- Galileo Gelilei
- Pierre Simon Laplace
- Gerard Kuiper
- Edwin Hubble
- Ahmed-İ Hani
Gibi tanınan astronomlar insanlık tarihine çok büyük katkılarda bulunmuşlardır. Bu tip listelerde Albert Einstein ya da Nikola Tesla gibi isimleri görmemek sizi şaşırtmasın, zira o bilim adamları fizikçidir. Biz ise geçmişten bugüne astronomları konu almış durumdayız.
Astronomi Tarihi
Astronomi tarihi Milattan önceki dönemlere uzanır. Mitoloji ve bilim bu süreçlerde birbirinden çok ayrı görülmezdi. Eldeki imkânlara bakınca o dönemin insanlarını anlamak gerekir. Günümüzde bile çok uçuk teoriler ortaya atılırken milattan önce yaşamış insanlara hak vermemek daha akılcı olacaktır.
İlk astronomlar Sümerlilerden çıkmış ve adeta o dönemde örülmeye başlanan duvara insanlar taş koymaya ve bu konuyu geliştirmeye devam etmiştir. Astronominin günümüzde geldiği noktaya bakınca şahsen ben bütün emek veren ve fikir ortaya koyan insanlara minnettarım. Daha düne kadar övmede sınır tanımadığımız Hubble Teleskobu artık ileri teknoloji olma niteliğini kaybetmiştir. James Webb Uzay Teleskobu ile artık çok daha uzaktan ve çok daha net görüntüler elde edeceğiz. 10 milyar ışık yılı mesafede cisimlere bakarken onların 10 milyar yıl önceki halini görecek olmak ne kadar heyecan verici değil mi?
Geçmişten Bugüne Astronomi Gelişimi
Dünya yuvarlak dediği için idam edilen insanlar çok uzun geçmişte yaşamadı. Bugün geldiğimiz noktada bilim sınır tanımadan gelişimini sürdürüyor. Astronomi bilimine gönül vermiş ve bu bilim dalında bayrağı taşımış olan insanları takdir etmek ve saygı ile anmak gerekir. Geçmişten bugüne astronomi gelişimi ile iletişim başta olmak üzere çok farklı alanlarda bu gelişimi yaşıyoruz.
Mevlüt Baki TAPAN