Her sene üniversite sınavlarında 1 milyondan fazla öğrenci ter döküyor. Bir yılın meyvelerini toplamak isteyen adaylar haliyle iyi bir üniversitede, iyi bir bölüme gitmek için tercih dönemlerinde yoğun bir araştırma içine giriyor. Ayrıca pek araştırmadan kendini maliye bölümünde bulan arkadaşlar oluyor.

>> Maliye Bölümü Dersleri Sayısal mı?
>> Maliye Derslerinin İçeriği Nedir?
>> Maliye Dersleri Zor mu?
>> Bölümün KPSS’de Diğer Bölümlere Göre Avantajı Nedir?
>> Maliye Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Değişen yeni sınav sistemi ile alakalı yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz. http://www.bizimkose.com/11/17/degisen-sisteme-gore-universiteye-giris-sinavi/

Maliye Bölümü mezunu birisi olarak bölümle alakalı görüş ve önerilerimi siz okurlarla paylaşma gereği duyuyorum. Bölüm hakkında bilgisi olmayan arkadaşlara yararlı olacağını düşünüyorum.

Maliye Bölümü Dersleri Sayısal mı?

TM puanı ile öğrenci alan bir bölüm olmasından ve TM öğrencilerinin genelinin sayısal derslerle ciddi problemi olmasından dolayı temelde en çok kafaya takılan soru bu.

Ancak korkmanıza gerek yok arkadaşlar. Çünkü derslerin çoğu sözel ve temel 4 işlem matematik bilgisi olan birinin derslerde zorlanmayacağını düşünüyorum.

Maliye Derslerinin İçeriği Nedir?

Maliye Bölümü belki de iktisadi ve idari bilimler fakültesinin ders olarak en kapsamlı bölümüdür. Neredeyse bir hukukçu kadar hukuk, iktisatçı kadar iktisat dersi görürsünüz. Türk Vergi Sistemi, Vergi Usul Hukuku, Kamu Bütçesi, Kamu Maliyesi, Muhasebe vb. dersler de ana bölüm derslerinizi oluşturur.

Maliye Dersleri Zor mu?

Üniversitede çok meşhur bir söz vardır ”Zor ders yoktur, zor hoca vardır”. Yüzde doksan böyledir diyebilirim. Genelde dersleri kolaydır. Klasik sınavları fazladır. Öğrencinin yorum ve dağınık verileri anlamlı bir şekilde bir araya getirme yeteneğini ölçen sorular sınavlarda karşınıza çok çıkar. Kısacası dersler birkaçı dışında zor değildir.

Bölümün KPSS’de Diğer Bölümlere Göre Avantajı Nedir?

KPSS B Grubu GK-GY (Genel Kültür-Genel Yetenek) sınavında herhangi bir bölümün diğerine göre pek bir avantajı yok. Maliye bölümü dersleri arasında gördüğünüz Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve Medeni Hukuk gibi dersler KPSS Genel Kültür Testi içindeki Vatandaşlık sorularını daha rahat çözmenizi sağlayabilir.

KPSS A Grubu sınavlarında ise Maliye Bölümü’nün diğer idari bilimler bölümlerine göre avantajı yüksek. Şöyle ki A Grubu sınavları 9 ayrı bölümden oluşuyor. Bunlar; Hukuk, Maliye, İktisat, Muhasebe, İşletme, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çeko ve İstatistik.

Maliye bölümü mezunları yukarıda da bahsettiğim gibi bol miktarda hukuk iktisat ve muhasebe dersleriyle birlikte kendi alan dersleri olan maliye derslerini de görüyor. A G rubu sınavlarda en önemli yani en çok puan getiren 4 bölüm ise yine hukuk, maliye, iktisat ve muhasebe.

Eğer sıkı çalışırsanız temel altyapınız da olduğundan sınavda rakiplerinize göre çok daha iyi puanlar alabilirsiniz. Şunu da belirtmem gerekir ki maalesef devlet atamalarında tüm idari bilimler fakültesi mezunları aynıdır. Sadece maliye ve ya sadece iktisat bölümünden alım yapan kurum neredeyse yoktur. Sizden sadece idari bilimler mezunu olmanızı isteyeceklerdir.

Maliye Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Maliye bölümü mezunlarının mezun olduktan sonra muhasebecilik yapacağı sanılsa da aslında bu yanlış bir kanıdır. Bölüm mezunları sıkı bir çalışma ve KPSS puanı ile devletin A Grubu kadrolarına (Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı) yerleşebilir. İsterse yine KPSS puanı ile düz memurluk diye tabir ettiğimiz B Grubu kadrolara yerleşebilir.

Özel sektörde ise başta bankalar olmak üzere muhasebe büroları, şirketlerin idari mali işleri veya insan kaynakları bölümlerinde çalışabilir. Muhasebe stajını yaparak SMMM sınavına girip mali müşavir olabilirsiniz.

Hamza ERBİR