Birkaç gündür haber siteleri, facebook profilleri ve WhatsApp durumları doluya karşı önlemini almış Müslüman örneklerinden geçilmiyor. Bir uyarının bu denli makes bulmasını garipsemiyorum. Çünkü insanlar “gerçekleşeceğine yakinen inandıkları” ve gerçekleşmesi halinde “kendileri için bir hayli önemli sonuçlar” meydana getirecek bir haber ile karşı karşıyalar.
Gelin bunu çözümleyelim;
1) Ortada bir haber var.
2) Haberi getiren biri/birileri var.
3) Haberi getiren kişi/kişilerin bunu elde etme yolu ve kaynağı var.
4) Haberi getiren kişi/kişilerin bu habere bakışı var.
5) Haberi işitenin haberi getirene bakışı/itimadı var.
6) Haberin gerçekleşmesi halinde etkilenecek olanlar için bu haberin sonuçları var.
7) Ve insanların bu durum karşısındaki tepkileri var.
Biraz karışık geldiyse netleştireyim.
1) Haber: Dolu Uyarısı
2) Haberi Getiren: Meteoroloji Uzmanları
3) Haberi Elde Etme Yolu/Kaynağı: Birtakım hava hareketleri
4) Haberi Getirenin Habere Bakışı: Yani uzmanlar bunun olacağına ne kadar inanıyor?
5) Haberi İşitenin Haberi Getirene Bakışı: Biz meteoroloji uzmanına ne kadar güveniyor, itimad ediyoruz?
6) Haberin Gerçekleşmesi Halinde Bundan Etkilenecek Olanlar İçin Haberin Sonuçları: Eğer bu gerçekleşirse başıma ne gelecek, ben ne gibi bir zarara uğrayacağım?
7) (En Önemli Kısım Burası: Çünkü Öncekilerin Toplamı Bizi Buraya Getiriyor.) İnsanların Bu Durum Karşısındaki Tepkileri: Yani biz ne yapıyoruz! (Bunun cevabı internette dolaşan fotoğraflarda var.)
İyi de bunları niye anlatıyorum ? Elbette bir kıyas yapmak için. Bunu da belki ufak bir muhasebeye vesile olur umuduyla yapıyorum.
Dolu ile ilgili kısım bir kenarda dursun bunun tam karşısına başka bir “haber” koyacağım ve birlikte üzerine düşünelim ve kıyaslayalım.
1) Haber: Kıyamet (Bunun yerine küçük kıyamet dediğimiz “ölüm”ü de yazabiliriz.)
2) Haberi Getiren: Allah Rasulü (a.s)
3) Haberi Elde Etme Yolu/Kaynağı: Vahiy
4) Haberi Getirenin Habere Bakışı: Kesinliğine dair şüphe yok.
5) Haberi İşitenin Haberi Getirene Bakışı: Güvenilirliğine ve doğruluğuna dair şüphe yok.
6) Haberin Gerçekleşmesi Halinde Bundan Etkilenecek Olanlar İçin Haberin Sonuçları: Bir daha önlem alma fırsat verilmeyecek, geldikten sonra yapabilceğin hiçbir şey yok. Gerçekleştikten sonra seni bekleyen ya sevinç ya da hüsran!
7) (En Önemli Kısım Burası) İnsanların Bu Durum Karşısındaki Tepkileri: Yokmuş gibi davranmak, gerçekleşmeyecekmiş gibi yaşamaya devam etmek!
Sanırım çelişkiyi siz de fark ettiniz.
Haberi getiren her açıdan daha üstün birisi, Haber kaynağı her açıdan daha doğru ve güvenilir, haberi getirene bakışımız iddiamıza göre güven ve teslimiyetten de öte diyebiliriz. Bizi bekleyen sonuçlar çok daha önemli ve geri döndürülemez bir noktada. Ama buna verdiğimiz tepki onu yok saymaktan ya da -daha hafif bir ifadeyle söyleyecek olursak- gereğini yapmak konusunda tembellik etmekten öteye gitmiyor.
Peki neden bu durumdayız?
İmanımızda mı sorun var? Baştan yenilgiyi mi kabullenmiş durumdayız? Umudumuz mu yok? İmkanımız mı yok? Kendimizi mi kandırıyoruz? Hazırlık yapmaya başlamak için bir işaret mi bekliyoruz
Ben lafı ortaya atmış olayım ve okuyanı kendi nefsiyle başbaşa bırakayım. Herkesin bulunduğu nokta itibariyle bir sorusu ve cevabı muhakkak vardır. Ne mutlu doğru tepkiyi verenlere…