Web Teknolojileri ve Programlama Bölümü, iki yıllık önlisans programı kapsamında eğitim – öğretim veren üniversite bölümüdür. Meslek yüksek okullarına bağlı olarak hizmet sağlamaktadır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde de bulunan Web Teknolojileri ve Programlama Bölümü, Web teknolojileri ve programlaması alanında uzman elemanlar yetiştirmeye yönelik eğitim – öğretim vermektedir.
Web Teknolojileri ve Programlama Bölümünün Amacı: Web tasarım, kodlama alanında gereksinim duyulan uzman – nitelikli personellerin yetiştirilmesi, temel amaçtır.
Web Teknolojileri ve Programlama Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Temel Bilgi Teknolojileri, Görsel Estetik, Medya ve İletişim dersleriyle Kullanıcı Deneyimi Tasarımı dersleri ilk yılda okutulmaktadır. İlk yık verilen dersler arasında ayrıca Bilgi Toplumu ve E-Devlet, Profesyonel Yaşamda İmaj ve İtibar yönetimi, Bireysel İş Hukuku, Yeni İletişim Teknolojileri, Pazarlama İletişim, Marka ve Yönetimi, Sosyal Ağ Analizi dersleri okutulmaktadır. Son yılda ise Girişimcilik ve İş Kurma, Web Yayıncılığı, Web Tabanlı Kodlama, Görsel Web Tasarımı, Web Okuryazarlığı, İçerik yönetim Sistemleri, Öğrenme Yönetim Sistemleri, Web’de Telif Hakları ve Etik, Web Tasarımı Satış ve Pazarlama, İnternet Tabanlı Programlama, Web Grafik Tasarımı vb.
Ayrıca zorunlu olarak Yabancı Dil, Türk Dili ve İnkılâp Tarihi dersleri ve okutulmaktadır.
DGS Durumu: Web Teknolojileri ve Programlama Bölümünden mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavıyla dört yıllık bazı lisans bölümlerine geçiş yapabilmekte, 5. Yarıyıldan itibaren lisans eğitimlerine devam edebilmektedir. DGS ile geçiş yapılabilecek bazı dört yıllık lisans bölümleri şunlardır;
- Bilgisayar Mühendisliği,
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri,
- Yazılım Mühendisliği,
- Bilgisayar Bilimleri vb.
Web Teknolojileri ve Programlama Bölümü İş Olanakları ve İş Alanları
Web Teknolojileri ve Programlama Önlisans Programından başarıyla mezun olanlar, bilişim sektöründe Web Tasarım ve Uzmanı, Web Tasarımcı, Kodlama Uzmanı, Görsel Web Tasarımcı, Ara yüz Geliştiricisi vb. unvan ve statülerde görev yapabilmektedir. Bilişim veya benzer sektörde faaliyet gösteren bir firmada, şirkette çalışabilecekleri gibi, aynı zamanda kendi web tasarım şirketlerini de kurabilmektedirler.
“Web tasarım ölüyor, yerini ise mobil uygulamalar alıyor.”
Birçok sosyal medya, forum, blog ve tartışma panelinde, rastgelelik deskinde sıkça karşımıza çıkan bu yorum, konunun daha detaylı incelenmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu yorumla alakalı kısa bir görüş belirtmek gerekirse, “Web Tasarım” ölmeyecek, diyebiliriz. En azından kısa bir zaman daha varlığını ve popülerliğini koruyacaktır. Çünkü web tasarım faaliyetinin neticesi olan Web Site ile Mobil Uygulama arasında farklar bulunuyor ki, bunlar ciddi farklardır.
Mobil uygulamaların yaygınlaşmasıyla bu yoruma katılan sayısında artış oldu. Ancak artık mobil teknolojide de değişimler oldu. Web uyumlu, responsive, Progressive vb. özellikte mobil uygulamalar çok daha popüler hale geldi. Bu durumda da Web tasarımcılara kapı yeniden aralandı. Bu kez, web ve mobil uyumlu tasarım yapma ihtiyacı doğdu. Bu yüzden Web tasarım ölmeyecek, şimdilik diyebiliriz.