Bitkisel Üretim ve Teknolojileri tasarımsal olarak üretilen tüm teknolojik aletlerin takibini yapar. Bununla birlikte prosedür kontrolünü de yerine getirmektedir. Bu bölümünün amacı bitki üretimini ve bitkisel ürünlerin verimini artırmaktır. Aynı zamanda ortaya çıkan problemleri çözmektir. Ek olarak torağın verimini de artırmayı amaçlar. Bunun için toprağın verimini artıracak cihazlar üretir. Bu bölümün yaptığı diğer işlemler şunlardır;
- Bitki Yetiştirmek
- Hasat Etmek
- Yabani Otlardan Bitkileri Korumak
- Tahıl Harmanlamak
- Ürünleri Sınıflandırmak
- Hayvan Besinler ve Hayvan Beslemek
- Ürünleri Hazırlamak
- Ürünleri Paketlemek
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Tarım, tarım makineleri, ekipmanları ve yapıları tasarımı hakkında eğitimli ve deneyimli kişilere Ziraat Mühendisi denir. Ziraat Mühendisleri, tarımsal üretim süreçlerinin tamamında yer alırlar. Amaçları bu süreçlerin tamamını daha verimli ya da en verimli ve bir o kadar da sağlıklı işlemesini sağlamaktır. Bu amaçta sürecin tamamında her türlü operasyonda bulurken sorumluluk alırlar.
Bölüm Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunları için hem kamu olsun hem de özel sektör olsun birçok seçeneğe sahiplerdir. Bunlardan bazıları;
- Tarım Kredi Kooperatifleri,
- Ziraat Odaları,
- Tarım Makineleri Üretim Şirketleri,
- Toprak Mahsulleri Ofisleri,
- Zirai Tarım Şirketleri,
Gibi birçok şirkette, kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Mezunlar söz konusu olan kamu kurumlarından birinde çalışmak istiyorlarsa KPSS sınavından yeterli puanı elde etmeleri gerekmektedir.
Eğitim Süresi
Bu bölüm üniversitelerde eğitim verilmekte olan 4 yıllık bir lisans eğitimidir. Bu bölüm sadece sayısal puan türüne göre öğrenci alımı yapar.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümünün Dersleri Nelerdir?
Bu bölümü tercih listesine eklemeyi düşünen aday öğrenciler;
- Botanik,
- Tarım Ekolojisi,
- Zooloji,
- Toprak Bilimi,
- Bitki Fizyolojisi,
- Entomoloji,
- Bitki Koruma Yöntemleri ve İlaçlar,
- Tarımsal Araştırma ve Deneysel Tasarım,
- Biyosistem Mühendisliği,
- Genetik,
- Tarım Ekonomisi,
- Analitik Kimya,
Başta olmak üzere daha pek çok dersten sorumlu olacaklardır. Sorumlu oldukları bu derslerin tamamını 8 yarıyıllık eğitim sürecinde başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler diploma alabileceklerdir.
KPSS’den pek atama alan ve devlet kurumlarında doğrudan görev alabilecek bir bölüm şu aşamada görünmüyor. Bu yüzden iş alanınız daha çok özel sektördedir. Bölümü okumadan evvel bu hususu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyorum.