Biyoenformatik (Biyoinfirmatik) ve Genetik Bölümü, biyoinformatik ve genetik üzerine yapılan araştırmaların yararlı tarafını yerine getirmeye yardımcı olan ve bu amaçla elde edilen verilerin anlamlandırılmasının yanında hem de güvenilir ellerde kullanılmasını sağlayan çalışmalarda bulunur.
Biyoenformatik ve Genetik; canlıların yapılarını programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen bu şifrelerin ise tıp, biyoteknoloji gibi çok fazla alanda iyileştirme ve sağlık amaçlı kullanılması, depolanması ve analiz edilip anlamlı hale getirilmesi için istatistiksel ve matematiksel yöntemler geliştiren kişilerin yetiştirildiği bir bölümdür.
Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Biyoenformatik ve genetik mezunları, bilimsel alanlarda gerçekleştirilen araştırmalar sonucu ortaya çıkan verilerin anlamlandırılması ve gerekli birimlerde doğru amaçlı çalışmalar gerçekleştirilebilmesi adına çalışmalar gerçekleştir.
İş Olanakları
Mezunlar, kariyerlerine bilimsel araştırmalar yapan ve çalışmalar da gerçekleştiren tüm kurum ve kuruşlarda başlayıp devam ettirebilirler. Söz ettiğimiz bu kurum kuruluşların başında tıbbi araştırma laboratuvarları, hijyen ve dezenfekten firmaları, ilaç firmaları ve kozmetik şirketleri gelmektedir.
Bunlara ek olarak mezunlar akademik kariyerlerine devam edebilirler ya da aldığı eğitim doğrultusunda formasyon olarak öğretim kurumlarında kariyerlerine yeni bir sayfa açabilirler.
Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Biyoenformatik ve Genetik bölümü, üniversitelerde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çerçevesinde 4 yıllık bir lisans eğitimidir. Bu bölüm yalnızca sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Biyoenformatik ve Genetik Bölümünün Dersleri Nelerdir?
Akademik hayatında biyoenformatik ve genetik bölümü tercih edecek aday öğrenciler;
- Kimya,
- Organik Kimya,
- Programlama Dilleri,
- Hücre Biyolojisi ve Genetik,
- İstatistiksel Termodinamik,
- Moleküler Modelleme ve Simülasyon,
- Biyoloji içinde Akışkanlar Dinamiği,
- İlaç Tasarımı ve İlaç Etkilerinin Organik Kimyası,
- Algoritmaların Tasarımı ve Analizi,
- Yapay Zekâ ve Yapay Sinir Ağları,
- Farmakokinetik Enzim Kinetiği,
- Nörobiyoloji,
- Bilgisayar Tabanlı İlaç Tasarımı,
- Genomik ve Proteomik,
- Nümerik Metotları ve Optimizasyon,
- Biyoinformatik,
- Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri başta olmak üzere daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreçlerinin tamamında sorumlu olacaklardır. Tüm bu derslerden başarıyla geçen öğrenciler diploma alma hakkı kazanacaktır.