Fotonik Nedir?
Yunanca kökenli “Fotoğraf” sözcüğünden türemiştir ve “ışık” anlamına gelmektedir. Fotonik, Işık bilimi ve mühendisliği olarak tarif edilebilir.
1960’larda lazerin keşfi ile beraber bu sözcük de hayatımıza girmiştir. En yalın anlamıyla “Işık Bilimi” demektir. Fotonik teknolojilere örnek vermek gerekirse dijital ekran televizyonlar, akıllı telefonlar, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar, aydınlatma cihazları vb.
İnsan hayatının en önemli parçalarından birisi olan ışık, fotonik ile berber muazzam bir yapı kazanmıştır. Sağlık sektöründe kullanılan tıbbi alet ve cihazlar başta olmak üzere imalat endüstrisinde kullanılan lazer kesin ve işlem cihazları, savunma teknolojisindeki güvenlik sistemleri fotonik teknolojinin birer ürünüdür. Geleceğin en önemli bilim ve meslek dalları arasında bulunan fotonik, ülkemizde de son zamanlarda önem kazandı. Suçların ıspat ve çözümü, hastalıkların tedavisi ve daha birçok amaç için bu bilim kullanılmakta.
Tüm bu potansiyele rağmen henüz sınırları ve gizemi tam bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen bir bilim dalı, diyebiliriz.
Fotonik Bölümü Nedir?
Fotonik’i hem bir bilim, hem de bir teknoloji olarak işleyen ve bu alanda uzman personel yetiştirmeyi amaçlayan üniversite bölümüdür.
İş Tanımı ve Olanakları
Bu bölüm mezunları ileri düzeyde eğitim görmektedir. Savunma sistemleri ve sağlık sektörü başta olmak üzere ışığın kullanıldığı tüm alanlarda kolaylıkla iş bulabilir. Devlet ve özel kurum ve işletmelerinde çalışabilir. Kimya, fizik, malzeme bilimi, elektrik, elektronik gibi bilimlerin işlendiği ve önem arz ettiği sektörlerde de ayrıca iş bulma olanağına sahipsiniz.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinde yüksek lisans yaparak kariyer imkanı da bulabilirsiniz.
Peki bu bölüm mezunları ne iş yapar?
Öncelikle eğitim dönemlerinde fotonik ile ilgili en üst düzey eğitim ve öğretimi alırlar. Bu alanda bilimsel ve teknolojik olarak uzmanlaşırlar. Fizik, kimya, elektrik ve elektronik gibi diğer bilim dallarıyla etkileşimli eğitim ve çalışmalarını sürdürürler. Akabinde görev yaptıkları meslek dalında ışığın üretim ve kullanımına ilişkin etkin rol alırlar.
Bölüm Dersleri
- Fotoniğe Giriş
- Genel Fizik
- Fotonik Laboratuvarı
- Genel Kimya
- Temel Analiz-I
- Genel Fizik Laboratuarı
- Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi
- İngilizce
- Geometrik ve Enstrumantal Optik Laboratuvarı
- Programlamaya giriş
- Geometrik ve Enstrumantal Optik
- Optik ve Fotoniğin Temelleri
- Fotonikte Elektromanyetik Dalgalar
- Mühendislikte Matematik Metotlar
- Fotonik Malzemeler
- Modern Fizik
- Fotonik Laboratuvarı
- Türk Dili
- Optik ve Fotoniğin Temelleri
- Uygulamalı Elektromanyetizma
- Lazerler ve Fotonik
- Katıhal Optiği
- Optik Tasarım
- Optoelektronik
- Optoelektronik Laboratuvarı
- Kuantum Fotoniği
- Fotonik Aygıtlar: Fabrikasyon ve Test
- Moleküler Fotonik
- Yüzey Fiziği Laboratuvarı
- Araştırma Projesi
- Staj
- Nanofotonik
- Biyofotonik
- Nanoteknoloji ve Nanosensörler
- Optik ve Fotonik Malzemeler
- Fotonik Uygulamalarda Organik Malzemeler
- Fotonikte Nanofabrikasyon Teknikleri
- Termodinamik
- Kuantum Optiğe Giriş
Taban Puan ve Sıralamalar
2020 – 2021 yılı için alımlar İYTE bünyesinde gerçekleşmiştir. Sayısal puan türüne göre öğrenci alımı yapılmaktadır. Sonki alımlarda bölüm kontejanı 40 kişi ile sınırlandırılmıştır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 291,70459 ile alım yapmıştır.
Yorumlama
Bu meslek dalı ve üniversite bölümü için geleceğin yenilikçi teknoloji alanı diyebiliriz. Gerçekten ülkemiz ve dünya için bu alanda uzman ve nitelikli bireylere ihtiyaç duyuyoruz. Böyle bir alana yönelik üniversite bölümünün olması ve öğrencilerimize sunulması da gerçek manada bir nimettir. Bu bölüm sayesinde hem alanına uygun nitelikte kalifiye eleman yetiştirilebilmekte, hem de ışık bilimine yönelik bilimsel araştırmalar yapılabilmektedir.
“İş bulabilir miyim?” diye düşünmeyin. Çünkü bu bölüm mezunlarının gerçekten iş endişesine kapılmaması gerekiyor. Savunma ve sağlık sektöründe ülke ve dünya olarak büyük bir potansiyet var. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde dahi kolayca iş bulabilirsiniz. Siz yeterki bu bölümü başarıyla bitirip, kendinizi geliştirin. Enerji, aydınlatma, savunma ve sağlık gibi daha birçok alan sizi bekliyor. Ayrıca akademik olarak kariyer yapabilir ve bilim adamı olarak geleceğe ışık tutabilirsiniz.
Son Olarak: Dünyanın size ihtiyacı var. Azimle çalışmanızı ve bu bölümü tercih ederek bu alanda uzmanlaşmanızı diliyoruz.