EA puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıl süresince eğitim sunan bölümlerden birisidir. 144 Kredi ile mezun olunabilmektedir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, temelde her kullanıcı ve gereksinimine uygun iç mekânlar tasarlayabilecek yaratıcı düşünebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bölümdür.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde öğrencilere sanat, teknoloji, tarih, çizim ve tasarım içerikli özel dersler okutulmaktadır. Özel bu eğitim programının gayesi ise öğrencilerin yaratıcı ve özgün tasarımlara imza atmasını, kendilerini geliştirip yaratıcı düşünebilmelerini sağlamak ve buna vesile olmaktır. Birçok Üniversitenin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde en kaliteli ekipmanlarla teknoloji ve arşiv olanakları sunularak eğitim öğretim sunulmaktadır. İçeriklere uygun sınıflar, stüdyo ve bilgisayar laboratuarlarıyla dersler desteklenmektedir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve Mesleği İçin Gerekli Nitelikler
Birey, yaşadığı çevreye ve tasarıma ilgi duymalıdır. Kendisini geliştirmeye meraklı ve daima çaba içerisinde olması gerekir. Bu niteliklerle bu bölümü okumak başarı getirir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü İş Olanakları
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünden başarıyla mezun olan meslek adayları, mekânların yaşam kalitesini artırmak, insanların sağlık ve estetikle beraber beğeni, konfor durumunu üst düzeye taşımak için çalışan mimar, tasarımcı olarak görev yaparlar. Mimarlık bürolarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, İnşaat firmalarında, malzeme ve mobilya üretici şirketlerde veya medya ve reklamcılık camiasında çalışma olanağına sahiplerdir. Ayrıca kendi bürolarını açma olanağıyla kariyer haritalarını kendileri de çizebilmektedir. Bunların ötesinde geleceğin akademisyenleri olma yolunu da tercih edebilir, Türkiye ve ülke dışında en seçkin kurum ve kuruluşlarda yüksek lisans, doktora yapma hakkı kazanabilirler. Öncelikli tercih edilen bölümlerdendir.
Bu bölüm öğrencileri kuramsal çalışmalar ve stüdyo uygulamalarıyla uygulamalı eğitim almakta, mesleğin en ince nokta ve sanatını öğrenmektedir. Sanata, tekniğe ve çevreye, insana ilişkin birçok konuyu kavramayı ve bu olguyu yönetmeyi öğrenmektedir.
Staj Durumu: 2. Ve 3. Sınıfların sonunda 1 ay boyunca zorunlu staj uygulaması vardır.
Öğrenci Değişim Programları: Mevlana ve Farabi başta olmak üzere Erasmus gibi öğrenci değişim programlarından faydalanabilmektedirler.
Çift Ana dal ve Yan dal Durumu: Üniversitelerin belirlediği bütün bölümlerde yan dal yapılabilmektedir. Başlıca yan dal ve çift ana dal yapılabilen bölümler şunlardır;
- Psikoloji,
- Siyaset Bilimi,
- Uluslararası İlişkiler,
- Tarih,
- Amerikan Kültür ve Edebiyatı,
- İktisat,
- Fizik, Moleküller Biyoloji ve Genetik,
- Arkeoloji,
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Müzik Yorumculuk,
- Felsefe,
- Yiyecek – İçecek yönetimi,
- Tiyatro,
- Grafik Tasarım.
DGS (Dikey Geçiş Durumu): Kılavuzda belirtilen bölümlerden DGS ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümüne geçiş yapılabilmektedir. Kılavuzda belirtilen bazı bölümler şunlardır;
- Bina Koruma ve Yenileme,
- Dekor Tasarımı,
- Doğal Taş Dekorasyonu,
- Duvar Süsleme Sanatları,
- Mimari Restorasyon,
- Mobilya ve Dekorasyon,
- Sahne Tasarımı,
- Sahne ve Dekor Tasarımı,
- Doğal Yapı Taşları Teknolojisi,
- Eser Koruma vb.