SEN DE ÇEVRE GÖREVLİSİ OL!
“Yazımın içerisinde de bahsettiğim gibi aslında Çevre Mühendisliği Kompleks bir Mühendislik alanıdır.” Diye bir cümle yazmıştım “ÇEVRE’NİN MÜHENDİSİ Mİ? “ÇEVRE MÜHENDİSİ’Mİ? bir önceki başlıklı yazımda..
Bugün kompleks mühendislikten çıkılarak; Çevre Görevlisi sıfatının nasıl ortaya çıktığı Çevre Mühendisliğinin nasıl bitirilme noktasında olduğuna biraz değinelim.
Yıl 2009, Çevre Görevlisi diye bir şey atıldı ortaya. Sebebini de iki olguya dayandırdılar. O zamanki adı ‘Çevre Kanunu’ olan yönetmeliğe ve AB Uyum Sürecine..
Aslında yapılması düşünülen faaliyet doğru; fakat uygulamada yer alacak ibareler ve çalışma alanında görev alacak kişiler ise yanlıştı. Zaten bana göre Çevre Görevlisi’nin Türkçe meali de şuydu:”Biz mühendisliğinizi kaldıralım diğer (mühendislik, fizik, kimya ve biyoloji) alanlardan mezun olan kişilerle bir tutalım sizi hepiniz “Çevre Görevlisi” oluverin hadi bakım çocuğumdu..”
Yeni olan her uygulama veya her yönetmelik içerisinde mutlaka eksiklikler olur ancak bu yönetmeliğin mantığında, amacında bir sıkıntı yer almaktaydı. Halen daha da ısrarla bu uygulamaya devam ediliyor. Şimdi birileri çıkıp söz gelimi dese ki; “Çevre Mühendisleri yetersiz tabii ki diğer meslek dalları da katılsın bu uygulamaya ve yeni bir iş kapısı olsun.!” Arkadaş! Sen önce Çevre Mühendislerine yeterli istihdamı sağla; gerek kamu gerekse yarı özel ve devlet kurumlarında veya büyükşehir ve ilçe belediyelerinde yeterli sayıda Çevre Mühendisini istihdam et, sonra yer kalırsa onlara da bakılır illa ki.. ..
Küçük bir nokta.! Şu an birçok Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde Çevre Mühendisi eksiği var. Ancak yeterli sayıda ne bir Çevre Mühendisi ataması var ne de planlamada Çevre Mühendisinin söz konusu.
2012 yılında Cumhurbaşkanı belediye hizmetlerinin yeterli olması konusunda değinerek ‘Bir Çevre Mühendisinin olmadığı yerde Belediyecilik hizmeti mi olur?’ diyor. Buradan örnekle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki yetkililer ise Çevre Mühendisine verilmesi gereken önem ve ehemmiyeti yönetmeliklerinde gayet net gösteriyorlar.
Neyse konumuza tekrar dönelim. Ne diyorduk Çevre Görevlisiydi sanırım..
Yönetmelikler bir kenara eğitim ve sınavda ısrar ediliyor. Yıl 2015; madem verilen eğitim ve seminerler doğru bir yöntemdi de 2-3 yıllık süre içerisinde niçin ‘Çevre Görevlileri’ çevre denetimlerinde halen daha zayıf, yeterli bilgi ve tecrübesi yok? Bu da böyle bir köşede dursun devam edelim yazımıza.
Rahatsız edici bir unsur daha var aslında. Biraz daha ikinci planda kalmasına karşın benim için önem arz eden bir konu. ‘Çevre Görevlisi’ ibaresinde yer alan görevli nedir? Daha güzel bir tanımlama veya sıfat bulunamadı mı? Mesela ‘Çevre Danışmanı’ olsa gayet de iyi olur aslında ve Çevre Mühendisleri tarafından da hoş karşılanır. Artırılabilir bu alternatifler daha güzel ve/veya mesleki açıdan daha anlamlı bir sıfat bulunulabilir. Ama önce gereken değer verilsin de isimlere sıfatlara o zaman takılırız.
Geçenlerde yine eğitim yapıldı. Bu sefer eğitimin adresi Antalya yerine Ankara’da bir oteldi. Hani diğer meslek dallarından olan arkadaşlarımız da büyüklerimiz de orada eğitimde yerlerini almışlardı. Onlara söylenecek bir lafım söz konusu dahi olamaz. Çünkü onlar yönetmeliğin kendilerine sağladıkları olanakla oradalar..! Aileden bir kişi Çevre Görevlisi belgesi için gelmiş ancak eşi ile beraberinde alanlar için ve de şehir dışından gelenler için tam bir eziyete dönüştü. Ama Çevre Görevlisi belgesi almak lazım köşede dursun ne olur ne olmaz lazım olur!
Çevre Görevlisini ilgilendiren “Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliği” ile ilgili olarak daha detaylı anlaşılır mantıklı ve kapsamlı bir revize yapılması gerekmektedir. Tabiki bunlar yapılırken muhatab alınan Çevre Mühendisleri ile istişare edilerek sonuca ulaşılması daha anlamlı olacaktır. Buradan ‘Çevre Görevlisi değil Çevre Mühendisi’ olması gerektiğini bir kez daha vurguluyorum. Her ne kadar yapılan işin çoğu kağıt üzerinde (sistem de dahil) ve yönetmeliklerle sınırlandırılmış dahi sahada Çevre Mühendisi ile kimse kendini mukayese etmemelidir. İşte bu yüzden yeniden;
‘ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞİL ÇEVRE MÜHENDİSİ’..
Hurşit Altun
Ne güzel yazmışsınız çevreye sahip çıkan insanlığa sahip çıkar tebrik ederim…