Yulaf, tahıl ailesinin bir parçasıdır ne yazık ki çok tüketilmeyen bir besin kaynağıdır. Diyet sofralarından kendini eksik etmeyen yulafın, yulaf kepeğinin ve yulaf ezmesinin ne gibi faydaları var bu yazımda sizlere bundan bahsedeceğim.
Hızlı yaşam yoğun iş temposu spor yaptıktan sonra vücudumuza yararlı besinler almamız gerekiyor; bu besinlerden biriside yulaftır.
Yukarda yazdığım gibi yulaf, yulaf ezmesi, yulaf kepeği aynı şey değildirler; aralarında farklar bulunmakatdır.
Yulaf: Buğdaygiller ailesinden gelmektedir. Tam tahıllı bir besindir. Besin değeri daha azdır. Ekmek bisküvi gibi yiyecekler yaparlar. Yulaf genellikle öğütülmüş ezilmiş kırılmış olarak tüketilir. Yulafın taneleri sapı samanını hayvanlara yem olarak verirler.
Yulaf Kepeği: Yulafın kabuğundan oluşur. Yani yulafın dış kabuğudur. Diyetlerde ve formlarda kullanılır.
Yulaf Ezmesi: Adından anladığınız üzere yulafın ezilmiş haline su ile kaynatılmasına ve içine çeşitli baharatlar ve meyveler atarak oluşturulan besin kaynağıdır.
Yulafın faydaları nedir?
İçinde ”Beta Glukan” bulunan çözünebilir lif, yulafa büyük derecede besin kaynağı katmaktadır. En temelini oluşturur. %55 oranında çözülme sağlar %45 oranında çözülme sağlamaz vücüdumuz için oldukça iyi bir lif kynağıdır. İçerisinde vücudumuz için değerli proteinler ve 8 farklı aminoair içerir.
Yulafın faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Kolesterol seviyesinin düşmesinde önemli derecede yardımcı olur ve seviyeyi dengeler.
- Kardiyovasküler rahatsızlıkları önle rahatlama sağlar.
- Vücudun direncini gücünü kuvvetini arttırır.
- Kalp krizi riskini en aşağıya çeker.
- Bakterilere karşı vücudun direncini bağışıklığını güçlendirir ve hasta olmamızı engeller.
- Kanserli hücrelerin yok edilmesine büyük ölçüde yardımcı olur sağlıklı yaşam sürmemizi sağlar.
- Diyabete karşı çok etkilidir. Glisemik yükü de oldukça hafiftir. “Tip-2” diyabet hastaları için idealdir bir besindir.
- İçerisinde antioksidan “avenanthramide” adlı madde bulunduran yulaf, bu madde sayesinde kalp sağlığını korur ve oldukça faydalıdır.
- Yulaftaki “beta glukan”, kan kolesterolünün dengelenmesi için çalışır.
- İçeriğindeki bol miktarda lif sayesinde mide ve bağırsakların işlemlerine yadımcı ve destek olur.
- Uzun süreli tokluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur ve fit bir vucut hatlarına sahip olmanızı sağlar.
- Tiroid bezinin işlevine önemliderecede yardımcı olur.
- Tiroidi dengeler ve guatr hastalığından korur.
- Östrojen hormonunun dengeler.
- Ciltte yumuşatıcı ve rahatlak sunan etkisi vardır.
- Ciltte oluşan kızarıklıklara ve kaşıntılara karşı etkili olduğu saptanmıştır.
- Bebeklerde bez pişikleri ve iltihaplanmalarda kullanılabilir.
Nasıl tüketilmeli?
En önemli olan sabah kahvaltısında tüketilmesi gereken bir besin kayanağıdır. En iyi dönem sabah veya öğleden öncedir. Yoğurda süte katılabilir böbreklerin çöreklerin içine konulabilir.
Anavatanı Güneybatı Asya olan yulaf, Akdeniz’de ve farklı bölgelerde de yetişmektedir. Çinliler tarafından keşfedilmiştir. Vikingler ve Antik Romalılar, güçlerini korumak için yulaf ve yulaf ezmesinden hazırlanan yiyecekler tüketerek zinde olurlarmış.
Pek çok kadının regl dönemlerinde ve depresyon gibi durumlarda iyi geldiği belirlenmiştir. Ayrıca, regl dönemlerinde tatlı yeme arzusunu da bastırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yulaftan yapılmış yiyecekler, özellikle uzun saatler çalışanlar ve sınava hazırlanan için ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilecek kapasitede bir besindir.
Yulaf ezmesini yiyerek tüketmek yeterlidir ancak; ciltte pullanmayı önleyici özelliğine sahip olduğu için nemlendirici kremle karıştırılıp topikal olarak da uygulanabilir.
Yulafın içersinde; fosfor, magnezyum, bakır, kalsiyum, potasyum, demir, çinko, folat, B1, B3, B5 ve B6 vitaminleri bulunur.
80 gram yulaf 300 kalori, 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir.
Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri, küresel yulaf üretiminde dünyanın yulaf yetiştiriciliğinin %4’ünü oluşturur.
Avustralya, yulafın yaklaşık yüzde 9’unu üretmektedir. Dünyada yılda yaklaşık 100 milyon ton yulaf üretildiği saptanmıştır.
Emre KÖME