Kainatta yaratılmış her varlık ve durum binbir çeşit güzellik sunmaktadır. Bir o kadar da farklı varlıklar için çeşitli can sıkıcı unsurlara da sahiptir. Baharın o kadar hoş ve eşssiz güzlliğinin yanında bazı kişiler için can sıkıcı bahar alerjisiyle de rahatsızlık verebilmektedir.

Bahar Alerjisi, baharın ilk aylarında başlayıp, sonraki aylarda da devam eden polenlerin havaya salınımıyla oluşan bir alerji türüdür. Burun kaşıntısı, hapşırma, nezle, gözlerde sulanma, kaşınma gibi reaksiyonlar gösterir. Mevsimsel olan bu alerji, her yılın belli aylarında ortaya çıkmakta, sonrasında kendiliğinden kaybolmaktadır. Çoğunlukla polenden kaynaklı olduğu bilinir. Ciddi bir rahatsızlık olarak görülmese de kişiden kişiye farklı tepkimeler gösterebilir.

Bahar Alerjisinin Belirtileri: Bazı zamanlarda aşırı yorgunluk ve halsizlik olarak kendini gösterir. Öksürük, hırıltılı nefes darlığı, göğüs kafesinde basınç hissi, normal ve rahat solunum yapamama, gözler de sulanma, kızarıklık ve kaşıntı, yine gözler de çapaklanma, şişme ve göz kapaklarında ağırlaşma hissi temel belirtileridir. Koku alamama, sık sık hapşırma ve akabinde burunda akıntı yaygın belirtilerdir. Sabahın ilk sahatlerinde kendini gösteren, hapşırma olduğunda keskin ve şiddetli artış gösteren bir alerjidir. Gün ortalarına doğru hafifleme gösterebilir.

Bahar Alerjisinin Temel Etken ve Tetikleyen Nedenleri: Polenler bilinen temel etkenlerdir. Polen, aynı tipteki bitkilerin döllenme maksadıyla havaya salındığı, rüzgar nedeniyle de etrafa dağıldığı küçük bitki parçacıklarıdır ki, farklı boyut ve ağırlıklara sahiplerdir. Daha çok kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağaçlarında bulunur. Çayır çimen ya da yabani otlardan da yayılan polenler bahar alerjisine neden olabilmektedir. Bunlardan ayrı olarak küf sporları da bahar Alerjisini tetitlemektedir. Olgun mantarlarda bulunan küf sporları da özellikle ilkbahar dönemi tıpkı polenler gibi havaya yayılmakta ve alerjiye neden olmaktadır.

Bahar Alerjisi Kimleri Etkiler ve Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Genellikle Bahar Alerjisi 2 – 3 yaşından sonra görülebilmektedir. 2 yaş altı görülme olasılığı çok düşükken, 5 – 40 yaş guruplarında sıkça görülür. Özel bir seçimi olmayıp, herkeste görülebilir.

Bahar Alerjisi Tedavisi: Sabah saatleri polenler en yüksek oranda uçuşur. Bu saatlerde açık kavaya çıkılmamalı, ağız ve burun kapatan maskeler kullanılmalıdır. Asla polenlerin yoğun olduğu ortam ve havalarda spor yapılmamalıdır. Dışarıdan gelindiğinde giysiler değiştirilmeli, polen zamanı pencereler mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır. Ev ve ofiste filtreli klima kullanılmalı ve düzenli biçimde de temizlenmelidir. Dışarı çıkıldığında şapka kullanılmalı ve günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır.

Ciddi düzeye ulaşan alerji sorunları için mutlaka hekime başvurulmalı, gerekli teşhise göre ilaç tedavisi alınmalıdır.