Dostlar yakın zamanda haberlerde çıkan bir haber benim dikkatimi çok çekti. Fakat sanıyorum sizin de dikkatinizden kaçmamıştır. Haber başlattığımız yerli savunma teşkilatımız ile ilgiliydi. Biliyorsunuz ülkemiz son yıllarda yerli silah ve milli savunma hamleleri gerçekleştiriyor. İşte bunların ürünlerinden olan Milgem projesi kapsamında yapılan dördüncü korvetimiz Kınalı ada korveti devlet erkanının katılımıyla açıldı. Fakat ben size korvet ne demek bununla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Sitemiz gündemin kelimeleri adı altında çeşitli kelimelerle ilgili bilgiler veriyor. Ben de bugün korvet ne demek olduğunu dilim ve kalemim elverdiğince anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Milgem Projesi hakkında bir kaç bir şey söylemek istiyorum. Öncelikle projenin adı “milli” ve “gemi” kelimelerinin kısaltmalarından meydana gelmektedir. Projenin amacı ise savunma teknolojilerinde bilgi birikimi sağlayacak ve yerli savunma sanayi katkı payının yüksek tutulduğu, esnek bir yüzer savaş platformunu üretmektir. İşte bu proje kapsamında yerli silah ve milli savunma sistemimiz oluşturulmaya çalışılıyor. Başta bahsettiğimiz Kınalı ada korveti de bu proje kapsamında üretilen dördüncü korvetimizdir.
Peki korvet ne demek?
Korvet: Denizaltılarına karşı silahlandırılan ve konvoyları korumakta kullanılan küçük savaş gemisidir. Korvetler fırkateynlerden sonra en büyük savaş gemisi sınıfındadırlar. Korvetlerin genel özellikleri şu şekildedir. 80.52 metre uzunluğundadır. Genişliği 10.2 metredir. Yüksekliği ise 3.42 metre civarıdır. Tam ağırlıkları yükü var iken 1325 tondur. Azami hızları 23 knottur. Saatteki hızları kilometre cinsinden 41.82 km/saattir. Mürettebat sayısı 10 subay 45 astsubay 10 uzman erbaş ve 30 erden meydana gelmektedir. Milgem projesi kapsamında yapılan ilk korvetimiz yani savaş gemimiz Heybeliada korveti 2011 yılında, İkinci korvetimiz olan Büyükada korveti 2013 yılında yılında hizmete girmiştir. Yine üçüncü olan korvetimiz Burgazada korveti 2014 yılında ve son olarak bahsettiğimiz dördüncü korvetimiz olan Kınalıada korveti bu sene hizmete açılmıştır. Ayrıca bu korvetler proje kapsamında ada sınıfı korvetler olarak sınıflandırılmaktadır. Başta haberinden bahsettiğimiz Kınalıada korveti özelliklerine de şöyle bir bakalım. Korvet 99.5 metre boyunda 4.4 metre genişliğindedir. Gemide üç boyutlu arama radarı, torpido tespit ve karıştırma sistemleri, milli top, milli muharebe uydu sistemi ve lazer ikaz sistemi vardır. Bu sistem ve araçlar hep milli kendi savunma sanayimiz ürünleridir.
Dostlar korvetler ile ilgili bu kadar bilgiden sonra ufak bir değerlendirme yapmak istiyorum. Ülkeleri güçlü kılan nüfus coğrafi şartlar yer altı zenginlikleri ve ekonomi dışında tabii ki savunma ve silah sanayisi ön planda gelmektedir. İnsanlık olarak elbette silahın olmadığı bir yaşam istiyoruz. Fakat şartlar ve ülkeler arası denge bizi savunma ve askeri sistemde de en üst düzey olmaya itiyor. Son zamanlarda körfez ülkelerinin Amerika’dan nasıl milyon dolarlar vererek silah aldığını biliyorsunuz. İşte bizde savunma sanayimizde dışa bağımlı bir ülkeydik fakat şuan tam yeterli olmasa da milli ve yerli savunma sanayimiz için atılımlar yapıyoruz. İşte bu ülkemiz için son derece güzel ve ümitli bir gelişmedir. Bu yüzden bu hamlelerimiz devam etmeli çünkü bulunduğumuz coğrafya maalesef silah kan ve gözyaşının eksik olmadığı bir coğrafya. Ve şu kesinlikle önemlidir. Biz eğer güçlü olursak Orta Doğu da güçlü olur. Mazlumlar da güçlü olur. Çünkü biz nasıl ki geçmişte onların umudu ve yardımcısıydık şu an hala öyleyiz.
Sağlıcakla kalın dostlar…