Araç sahibi olacak kişiler için aracın güzel olması özellikle içine sinmesi çok önemlidir. 2. el otomobil alım satımında insanlar kafalarında soru işareti kalmadan detaylı bir şekilde bilgi sahibi oluyor.

Çünkü ikinci el otomobil almak karlı olduğu kadar riskli de. Kar edeyim derken kazalı veya km’si şişirilmiş bir aracı değerinin üstünde alabilirsiniz. Bunun için aracı baştan sona incelemelisiniz.

Aracı alacak kişi kasa seçimini doğru yapması gerekir. Sedan mı, hatch back mi, station wagon mu ilk olarak bunları belirlemesi gerekir. Hangi araç size uygunsa alacağınız arabanın marka ve modeline göre karar vermelisiniz. Araçta arıza, bakım ve kaza olaylarında yedek parçası bulunabilen, bulunsa da normal fiyata alabileceğimiz bir araç olması önemlidir. Geniş ailesi ve eşyası olan kişi bagajı büyük aracı tercih etmeli gibi…

Araç alırken izleyeceğimiz basamakları 4 başlık altında size sıralayacağım.

  1. Aracın genel durumu (ön muayene)
  2. Motor
  3. Kaporta boya durumu
  4. Fren

Peki nedir bunlar sırasıyla sizi bilgilendireceğim.

Aracın Genel Durumu (ön muayene)

Bir araca bakıp almaya karar verdiğimizde ilk olarak kendimiz ön muayenesini yaparız.

Aracı ilk çalıştırmadaki sorunları görebilmek için mümkünse otomobilin bulunduğu yere gidin. Araca gün ışığında bakın, araç kendini gün ışığında belli edecektir.

Çürük, çizik, leke, pas var mı bunlara bakın. Aracın göğsündeki solmalara, çatlaklıklara, direksiyondaki yıpranmaya ve varsa hava yastığının çizgilerine bakın.

Otomobilin onarım görmüş hatları düzgün değildir. Bunlar aracın genel durumunu belli edecektir.

Araçtaki otomatik camların, aynaların, el freninin, ses sisteminin çalışıp çalışmadığını varsa sunroofun ve klimasının çalışma kontrolünü yapın.

Kaputu açıp motorda yağ atma var mı, kablolarda sıkıntı var mı bunlara bakın. Hatta yağ çubuğunu çekip yağın durumu ve seviyesini kontrol edin.

Araçla deneme sürüşü yapın, aracın çekip çekmediğine, arıza lambalarının yanıp yanmadığına bakın. Ruhsattaki motor ve şase numaralarının doğru olup olmadığına bakın.

Yedek anahtarının olup olmadığını sorun.

Eğer motor kötüyse egzozdan da beyaz veya mor duman atacaktır. Egzozdan siyah duman atması yakıtın kalitesinden olabileceği gibi motorda da sıkıntı olabileceğine işarettir.

Eğer motor kötüyse egzozdan da beyaz veya mor duman atacaktır. Egzozdan siyah duman atması yakıtın kalitesinden olabileceği gibi motorda da sıkıntı olabileceğine işarettir.

Motor Kontrolü

Uzmanlara göre aracın en önemli bölümü motorudur. Bir sürücünün aracı çalıştırıp motorun sesini dinleyerek kontrol etmesi pek mümkün değildir. En azından aracın motorunun çalıştırılıp yağ çubuğunun olduğu yerden duman veya yağ buharı atıp atmadığı kontrol edilmelidir.

Bunun yanı sıra eğer motor kötüyse egzozdan da beyaz veya mor duman atacaktır. Egzozdan siyah duman atması yakıtın kalitesinden olabileceği gibi motorda da sıkıntı olabileceğine işarettir.

Kaporta Boya Durumu

Her ne kadar servisteki bir usta kadar anlayamasak da otomobilin kazalı olup olmadığını anlamak için ilk bakılması gereken yerler bağlantı noktalarıdır. Bağlantı noktalarında bulunan somunlar cıvatalar otomobil hakkında bize bilgi verir.

Herhangi bir sökülme, anahtarla oynama, o bölgedeki boyasının atık olması arabada işlem olduğunu gösterir.

Şaselerde bir kaynak, eğiklik, bozukluk var mı diye kontrol edilmesi gerekir. Tamir görmüş otomobil mutlaka bir iz bırakır.

Araçta boya ton farkı ile anlaşılabilir. Gözle fark edilemeyecek derecede boyanan araçlar boya ölçer cihazları ile de anlaşılabilir.

Hiçbir usta fabrikadan çıktığı aracı eski haline getiremez. Şunu da belirtelim ki arabada boya olması ya da önemsiz değişen olması o arabanın kötü olduğu anlamına gelmez.

Fren

Genellikle sürücülerin yanlış yaptığı test, araç belli bir hıza ulaştıktan sonra frene basıp evet bu araç duruyor ve frenleri iyi yanılgısıdır.

Araçta fren sistemi ve parçaları iyi kontrol edilmelidir. Fren balatalarına, disklere ve lastiklere bakılmalıdır.

Fren balatalarının diske binen tarafının kalın ve etli olması kontrol edilmelidir. Fren balatası bitmeye yakın olduğu zaman diski de bozacaktır. Bu da size ekstra masraflar çıkacağı anlamına gelir.

Fren sisteminde bir diğer önemli etken lastiklerdir. Lastiklerin dişleri, tarihleri, ebatları, mevsime uygun oluşu ve markaları kontrol edilmelidir.

Uzmanların öngörüsü aracın 101 nokta kontrollerinin güvenilir servisler veya computest (tüm parçaların detaylı kontrolden geçmesi) merkezlerinde yapılmasıdır.

Günümüz piyasasında 100 lira ile 400 lira arasında değişen bu ücret ile araç mutlaka yetkili servise baktırılıp alınması gerekir.

Otomobilin hasar kaydı ve kilometre sorgusunu 5664‘e mesaj atarak öğrenebilirsiniz.

Kilometre kontrolü çok iyi yapılmalıdır. Yetkili serviste yapılan bakım belgelerinden ya da araç muayene kayıtlarından da aracın kilometresini kontrol edebilirsiniz.

Expertizinizi yaptırmadan sakın araç almayın. Unutmayın ki kontrol güvene mani değildir.

Alaattin Çetin