Av tüfekleri yivli ve yivsiz olmak üzere iki çeşide ayrılır. Yivli av tüfeklerine dürbünlü tüfek de denmektedir. Sadece avlanmak amaçlı kullanılacaksa yivsiz tüfek tercih edilmeli ve  kullanılmalıdır. Normal tabancada olduğu gibi yivsiz av tüfeğine de ayrı ayı ruhsat almaya lüzum yoktur; tek ruhsatla evde, köyde, bahçede, arabada bulundurabilir ve belli şartlar altında taşıyabilirsiniz.

Av tüfeği ruhsatını almak için, merkezde oturan vatandaşlar il emniyet müdürlüğüne, ilçelerde oturan vatandaşlar, ilçe emniyet müdürlüğüne, köylerde oturan vatandaşlar ise jandarma karakoluna başvuruda bulunmalıdır.

Av Tüfeği Başvurusu İçin Gereken Şartlar

  • Başvuru için gereken evraklar şunlardır:
  • Nüfüs cüzdanı (kafa kağıdı) aslı ve fotokopisi,
  • Silah ruhsatı için dilekçe örneği,
  • Son 6 ay içerisinde çekişmiş 4 adet vesikalık fotoğraf,
  • Ruhsatı almak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu,
  • Adli sicil kaydı (sabıka kaydı),
  • Eğer var ise eski silahlarının ruhsatları,
  • Vergi dairesinden borç yoktur kağıdı,
  • Vergi binasına yatırdığınız makbuzun aslı.

Bütün bu evrakları topladıktan sonra kırtasiyeden yarım kapak dosya alarak evrakların içine yerleştirilmesi ve ilgili kuruma teslim edilmesi gerekir.

Av tüfeği ruhsatını almak için reşit olmak yani 18 yaşını doldurmak gerekir ve herhangi bir şekilde engelin bulunmaması gerekir. Bakanlığın belirlediği harç parası ödendiğinde 5 yıl süreli ruhsata hak kazanılmış olur. 5 yılın sonunda adli sicile yansıyacak herhangi bir olayla karşılaşılmadığı sürece ruhsatı yenilenebilir.

Alınan tüfeğin çap, seri no, marka ve cinsi gibi özelliklerinin bir (1) ay içerisinde işletilmesi gerekir. Av tüfeğini herhangi bir şekilde göstererek taşımak yasaktır. Kılıf veya torba içerisinde, arabadayken de bagaj bölümünde muhafaza edilmek suretiyle taşınır.

Yivsiz av tüfeği ruhsatı alındıktan sonra ‘Ben bunu nasıl olsa aldım!’ diyerek avlanmaya niyetlenmek ya da avlanmak beraberinde birçok problemi getirir ve kanuni ihlaller yapılmış olur. Avlanmak için de bazı şartnameler ve gerekli başvurular bulunmaktadır. Alınmış olan yivsiz tüfek ruhsatı silah sahibine sadece taşıma ve bulundurma yetkisi verir. Avlanmak isteyen kişi Orman Bakanlığı’na, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunup, avlanma belgesi almak zorundadır.

Av ruhsatını aldıktan sonra ise kanunların verdiği yetki kadarıyla belirlenmiş bazı bölgelerde avlanma yapılabilir. Özellikle avlanırken, doğanın güzelliklerini bozmadan, etik çerçeve içerisinde avladığımız hayvanları da düşünerek; eziyet ve acı çektirmeden avlanmamız gerekir. Nesli tükenmiş veya tükenmek üzere olan hayvanlardan kesinlikle uzak durmalıyız. Keyif için değil, ihtiyaç sebebiyle avlanma yaparsak bütün canlıların faydasına olacaktır.

Emre KÖME