Kimi insanda araba sürmek, arabaya ilgi duymak, arabalarla sürekli ilgilenmek çocukluktan gelen bir hobidir. Kimi insan için de zorunlu ihtiyacın sonucu olarak sonradan ortaya çıkan bir ilgi olabilir.
İlk önce yapmanız gereken arabayı iyi öğrenebileceğiniz bir araba alarak yakınlarınızdan ya da sürücü kurslarından özel ders almaktır. Ehliyetiniz yoksa zaten özel bir sürücü kursuna gidip ehliyet sınavını kazanmanız gerekmektedir. Ehliyetiniz var fakat birçok insan gibi uzun zamandır arabanız olmadığı için sadece cüzdanınızda yer işgal ediyorsa o zaman sonuna kadar yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Bu arada direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken noktaları okumak isterseniz buraya tıklayın: Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç kullanmak, hiç bilmeyen birine “Yapamam, süremem.” korkusuyla karmaşık ve zor gelebilir. Hem trafik kurallarına dikkat etmenin getirdiği zorluk hem de insanın stres seviyesini arttıran yoğun trafik durumları aracı kullanan kişi için çok korkutucu bir durum haline gelebilir. Aslında işin teknik boyutunda strese girecek bir durum söz konusu değil fakat takdir edersiniz ki araba kullanmak biraz cesaret biraz da bilgi istemektedir. Şimdi gelelim nasıl kullanacağımıza;
-Sürüş koltuğuna oturun ve kendinize göre ayarlayın. Kendiniz için uygun hale getirdikten sonra emniyet kemerinizi mutlaka takın.
-Sağ ve sol aynaları açabildiğiniz kadar en dışa açın. Çok az miktarda arabanın arka köşesini göreceğiniz kadar dışa açın, kendinizi dış aynalara alıştırın dikiz aynasını da tam ortalı ayarlayın.
–Vitesi boş konumuna almayı unutmayın. Manuel viteste vitesi sağa sola hareket ettirerek boşta olduğunu anlayabilirsiniz.
-Aracın anahtarını takın ve anahtarı çevirip motoru çalıştırın. Motor çalıştıktan sonra el frenini indirin; arabanın kendi kendine arkaya kaçmasına sebep olacak kadar yokuş bir yoldaysanız frene basabilirsiniz.
-Sol ayağınızı sadece debriyaj için kullanın; diğer ayağınızı hem fren hem gaz pedalında kullanmaya alıştırın.
-Debriyaja basarak vitesi 1’e takın ve diğer ayağınız frende iken yavaşça debriyajdan ayağınızı çekin. Ayağınızı frenden çekerek gaz pedalına basın, aracın hareket etiğini göreceksiniz.
-Araba giderken debriyaj aracılığıyla vitesi sırasıyla 2. vites, 3. vites ve 4. ve 5. vites şeklinde hızınıza bağlı olarak vites değişimi yapabilirsiniz.
-Akan trafikte, trafiğe adapte olmak ve araç takip mesafesi çok önemli olduğundan bu kurallara lütfen dikkat edelim.
-Motor sesinin bir orta sesi vardır. Vites değiştirirken bu sese dikkat ederseniz aracı tam devrinde motoru yormadan kullanırsınız. Motor sesi yükselirse vites değiştirmeniz anlamına gelmektedir.
-Genel ölçü olarak vites hızlarından bahsedelim. Tabii ki bu aralıklar yüksek motorlu araçlarda değişkenlik gösterebilir.
0-25 km arası 1.vites
25-50 km arası 2.vites
50-75 km arası 3.vites
75-100 km arası 4. vites
Ve daha ilerisi için 5.vites veya 6. vitesi tercih edebilirsiniz.
-Aracı 3000 devir altında tutarak kullanmak hem motoru korur hem yakıt tasarrufu sağlar.
-Araç kullanmaya ilk başladığınız zamanlarda aracı sürerken hız göstergesine veya “vites geçiyor mu?” diye düşünerek vitese bakmak yerine yola bakmanız ve sürekli dikkat halinde olmanız önerilir.
-Sürüş güvenliğiniz için yokuşta aracın vitesini değiştirerek aracın güçten düşmesine müsaade etmeyin. Uygun vitesi seçip yokuşu tamamlayın.
-Aracı az yakar diye hiç bir zaman vitesi boşa atarak kullanmayın. Bu durum fren mesafesini uzatır ve kaza yapma riskinizi arttırır.
Siz şimdilik bu kadarını yaparak iyi bir sürücü olduktan sonra “Ne kadar da kolaymış; korkulacak bir durumda yokmuş. Acaba daha önce neden öğrenmedim?” diyeceksiniz. Bu sürüşün bir üstü ileri sürüş teknikleridir. Makam şoförlüğü ya da off road, arazi ralli şoförlüğü yapmayacaksanız ileri sürüşe bizce gerek yok. Bu seviye yeter de artar bile.
Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım; kurallar hayat uzatır. Kalın sağlıcakla.
Emre KÖME