Bilinen adıyla ÇEKO yani Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, iş hayatını çeşitli bilim alanı üzerinden değerlendiren ve bu hususta geliştirmeler yapmayı temel amaç edinen üniversite bölümüdür. İş hayatını ekonomik ve sosyal açıdan, ilaveten psikolojik ve hukukî açıdan ele alır. Alanında uzman personel yetiştirmeyi hedefler.
ÇEKO Bölümün Eğitim Süresi
Çalışma Ekonomisi ve Edüstri İlişkileri üniversite bölümü (ÇEKO), 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Bazı üniversiteler artı bir yıl yabancı dil olarak İngilizce eğitimi ve tercihe dayalı vermektedir. 8 yarı dönemlik eğitim sürecinde tüm derslerin alınması ve başarıyla verilmesi gerekmektedir.
Tercih ve Puan Türü
Eşit ağırlık puan türüne göre tercih edilebilmekte ve öğrenci kabul edilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Dersleri
Birçok alana hitap eden çeşitli ders müfredatı bulunan bölümde okutulan başlıca dersler şunlardır;
- Hukukun Temel kavramları,
- Genel İşletme,
- Genel Muhasebe,
- Yönetim ve Organizasyon,
- Sosyal Politika,
- Çalışma Ekonomisi,
- Çalışma İlişkileri Tarihi,
- İdare Hukuku,
- Borçlar Hukuku,
- Türk Anayasa Hukuku,
- Çalışma Sosyolojisi,
- Gelir Dağılımı ve Yoksulluk,
- Uluslararası Sosyal Politika,
- Türk Vergi Sistemi,
- Örgütsel Davranış vb.
Bölümden başarıyla mezun olanlar “Çalışma Ekonomisti ve Endüstri İlişkiler Sorumlusu” unvanı kazanır.
Bölüm Mezunlarının Görevi ve Çalışma – İş Olanakları
İş hayatı, tüm insanlığımızın artık en önemli temel yaşamını oluşturuyor. Kuşkusuz birçoğumuz hobi, yaşam ve ideallerimizi artık iş hayatımıza göre şekillendiriyor veya şekillendirme zorunda kalıyoruz. Özellikle küresel işletmelerde çeşitli konularda iş odağında sorunların değerlendirilmesi ve elde edilen verilere göre çözümler üretilmesi gerekiyor. Birtakım tedbirlerin alınması önem arz ediyor. Ayrıca eklentilerle kazanç sağlanması da önemli bir konu. İşte tüm bu çalışma hayatı içerisinde ÇEKO mezunları kapsamlı sorumluluk üstlenmekte ve görev alanları bu konuları içermektedir.
Bölümden mezun olan uzmanlar, çeşitli kuruluş ve firmalarda görev yapmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Finans Kuruluşları ve Bankar,
- Denetim Firmaları,
- Sendikalar,
- Şirketlere Bağlı İnsan Kaynakları Bölümü vb.
Denetimci, Müfettiş, Uzman statüsünde görev yapmaktadır. Özel kurum ve kuruluşlara ek olarak “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Bağlı Kurum ve Kuruluşlar” da ÇEKO mezunlarının çalışma alanları içerisindedir.
NOT: Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmek istiyorsanız mutlaka KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) üzerinden yeterli atama puanı almanız ve atanabilmeniz gerekmektedir.