Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, koruyucu bir ruh sağlığı hizmeti olarak kabul edilir. Birçok ülkede eğitim – öğretim safhasında uygulama alanlarından birisidir. Ruh sağlığı yerinde olup, yalnızca gelişim ve uyum ile ilgili sorun yaşayan her bireyin ihtiyaç duyabileceği hizmetlerdendir.

Örnek verecek olursak, yeni okula başlayan bir çocuk ilk zamanlar uyum sorunu yaşayabilir. Arkadaşlık kurmada, iletişimi geliştirmede çekimser davranabilir. Tüm bu ve benzeri süreçlerde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti gerekmektedir. İlk ve Orta Öğretimde “Rehber Öğretmen” statüsüyle bu hizmet öğrencilere veriliyor.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü, bireylerin kişisel ve sosyal gereksinimlerine yanıt vermeye hazır psikolojik danışman yetiştirmeyi hedefler. Program kapsamında bireylerin sorunlarını öngörmeyi ve engellemeyi, olası durumları gözden geçirebilmeyi ve potansiyellerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bireylerin gelişimlerine zenginlik katmak, sorunlarıyla başa çıkabilecek yeterliliği kazandırmak için birtakım yöntemler kullanır. Öğrencilere danışmanlık yaparak farkındalığı artırmaya çaba sarf eder.

Eğitim Süresi ve Puan Türü

Bu bölüm 4 yıllık lisans düzeyindedir. Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre öğrenci alımı yapar. 8 yarıdönemlik eğitim süresi bulunuyor.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Dersleri

Bu bölümü tercih etmeniz durumunda aşağıdaki derslerden sorumlu olacaksınız.

  • Gelişim Psikolojisi,
  • Fizyolojik Psikoloji,
  • Öğrenme Psikolojisi,
  • Sosyal Psikoloji,
  • Psikopatoloji,
  • Kaynak Tarama ve Rapor Yazma,
  • İnsan İlişkileri ve İletişim,
  • Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri,
  • Meslek Etiği ve Yasal Konular vb.

Üniversiteye göre bazı ders isimleri ve içerikleri değişiklik gösterebileceğini belirteyim. Ancak genel itibarıyla programın müfredatı yukarıda verdiğimiz dersleri kapsar.

Başarıyla mezun olduğunuzda “Rehber Öğretmen, Rehber Psikolojik Danışman” unvanı ile çeşitli kurum ve okullarda çalışabilirsiniz.

Bu Meslek Grubunun Görev ve İşleyiş Yapısı

Psikolojik Danışman veya Rehber unvanı ile görevinizi icra edeceksiniz. Gelişim dönemindeki çocuk ve öğrenciler sizin temel ilgi alanınız içerisinde olacak. Bu çocuk ve öğrencilerin sağlıklı ve kaliteli bir süreç ile gelişimlerine katkı sağlamak ve onlara yol göstermek için çaba sarf edeceksiniz. Psikolojik sorunlarını tespit edip, çözümü için adım atmanız sizden bekleniyor. Bu yüzden empati, gözlem ve ikna yeteneklerinizin güçlü olması önemli.

İş Olanakları

Öncelikle okul ve eğitim temelli kurum, kuruluş ve oluşumlar sizin mesleğinizi icra edeceğiniz alanların başında geliyor. Rehberlik ve psikolojik danışma, akıl sağlığı danışmanlığı, iş – meslek veya kariyer danışmanlığı, grupla psikolojik danışmanlık, liderlik vb. konularla yakından ilgileneceksiniz.

Çalışabileceğiniz alanları sıralayacak olursak, şunlar diyebiliriz;

  • MEB’e bağlı okullar ve eğitim kurumları,
  • Üniversiteler,
  • Araştırma ve Geliştirme Merkezleri,
  • Sağlık Kuruluşları,
  • Akıl Sağlığı Merkezleri,
  • Eğitim – Öğretim Kurumları vb.

Yorumlama ve Ek Bilgiler

Bu bölüm için kısaca PDR ismi kullanılır. Askere gidecek olan erkeklerin birçoğu üniversitenin PDR bölümünden mezun subaylarla mutlaka mülakatı olacaktır.

Psikiyatristlerden çok farklı bir mesleğe sahip olacaksınız. “Hastalık” anında ilaç tedavisi gerekiyorsa siz, bu duruma müdahil olamazsınız. Sizin ilgi alanınız değildir. Çalışma ve ilgi alanınız içerisinde özellikle çocuklar, ergenler, çiftler ve yaşlılar vardır. Tabi bu yetişkin ve ailelerin de olmayacağı anlamına gelmemeli.

Psikolojiye ilgi duyuyorsanız özellikle “Psikoloji Bölümü” hakkındaki tercih yazımızı da okumanızı tavsiye ediyorum. Bölüm seçme konusunda hala kararsız mısınız? “Ergoterapi bölümü” hakkındaki tercih yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.