Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü, tekniker unvanıyla ağız ve diş sağlığı merkezlerinde sağlık personeli olarak çalışacak personel yetiştirmektedir. Diş ağrısı, ağız ve diş eti gibi birçok sorun için doğrudan ağız ve diş sağlığı merkezlerine, dişçilere gitmekteyiz. Bu birimlerde görev yapan sağlık uzmanlarının sağlığımız için önemi oldukça büyüktür. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü de bu personellerin uzman ve yeterli bilgiye sahip olarak göreve hazırlanmasını sağlar.

2 yıllık eğitim süresiyle önlisans programıdır. Herhangi bir lise mezunu öğrenci, TYT puanı ile bu bölüme giriş yapabilmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü eğitim dili Türkçe olup, dileyen kişiler 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Unvan ve İş Olanakları

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü mezunları, diş hâkimi yardımcısı sayılabilecek statüde başarılı işlere imza atabilmektedir. Diş hekimi kontrolünde görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları, “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” unvanıyla KPSS şartıyla sağlık teknikeri kadrolarına başvuru yapabilmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, devlet ve özel hastanelerle üniversite hastanelerinde görev yapabilmektedirler. Ayrıca diş takma laboratuarlarında, özel kliniklerde de çalışma olanağı mevcuttur. Devlet mercilerinde memur statüsüyle çalışabilmek için KPSS ile yeterli puanın alınması gerekmektedir.

Staj Durumu: Zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden Mezun Teknikerlerin Görevleri

Diş hekimi tarafından oluşturulan plana uygun olarak laboratuar uygulamaları yapmak ve yaptırmak temel görevlerindendir. Ayrıca;

  • Diş hekimi tarafından verilen ağız ölçülerinden modellerin hazırlanması,
  • Hazırlanan modeller üzerinde protezlerin şekillendirilmesi, döküm yöntemince çoğaltılması; ilaveten tesviye ve cila işlemiyle estetik görünüm verilmesi ve de ağızda kullanıma uygun hale getirilmesi,
  • Çatlayan ve kırılan protezlerin uygun tarz ve şekillerde onarımının yapılması, tamir edilmesi,
  • Kullanılan alet, aparat, hırdavat, araç ve gereçlerin bakım ve onarımlarının yapılması gibi temel görevleri de bulunmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Okuyabilmek ve Bu Mesleği İcra Edebilmek İçin Gereken Nitelikler

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü okuyabilmek, başarılı olmak ve etkin biçimde bu görevi yerine getirebilmek için bir takım özellikler gerekmektedir. Temel bilimlere ilgi duyan, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen kişiler uygun bölümdür. El ve parmakları etkin kullana beceri gerekmektedir. Bu organlarla herhangi bir özür, engel durumu olmamalıdır. Renk ayırt edebilmeli, renk körlüğü sorunu olmamalıdır. Estetik anlayışı ve görüşü kuvvetli, gelişmiş olmalıdır. Kimyasal madde ve toz alerjisi olmamalıdır.