Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, ülke genelindeki birçok üniversitede okutulan bölümlerden birisidir. Küçük ilçelerde kurulan yüksekokullarda dahi bu bölüm eğitimi mevcuttur. ÖSYM tarafından belirlenen sınavda önlisans barajını geçen her adayın okuyabileceği bölümlerindendir.

2 yıllık eğitim sürecinde çeşitli dersler okutulmaktadır. Fakat sayısal derslerden ötürü okuması zor bölümlerindendir. Ciddi zorlayan sayısal dersler okutulmaktadır. Matematik, İstatistik gibi sayısal dersler bunlardan birkaçıdır. Buna karşın iş olanağı oldukça geniş bölümlerindendir. Bölümün çok fazla olması, puanlamanın da çok yüksek olmaması birçok öğrenci tarafından tercih edilmesini ve dolayısıyla da çok fazla mezun vermesini sağlamaktadır. Bu nedenle de KPSS üzeri oldukça zorlu bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Bu yüzden KPSS ile atanma durumu çok zor bölümlerindendir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

Finansal Muhasebe, Sigorta ve Para Piyasasının İşleyiş ve Mevzuatı konularında dersler okutulmaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü İş ve Çalışma Durumu

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları genellikle banka, sigorta şirketleri ve benzeri iş faaliyeti içinde olan kurumlarda iş imkânına sahiptir. Bazı temel iş alanları;

  • Devlet Bankaları: Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank vb. (Özelleşmediği sürece şimdilik devlet birimine tabidir. )
  • Özel Bankalar: Garanti Bankası, Akbank, Finansbank, Kuveyt Türk, ING Bank, İş Bankası vb.
  • Finans Kuruluşları,
  • Sigorta Şirketleri,
  • Komisyoncu firma ve kurumlar
  • Brokerlik (Komisyoncu, *!) vb.

*!: Broker, halk deyişiyle “Komisyoncu” demektir. İşlemlerin yürütülmesinde aracılık yapan, karşılık olarak da belli bir ücret alan kimselere Broker; bu işin kendisine de Brokerlik denilir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunlarının İş ve Görevleri

Çalışılan birime göre görev kapsamları değişebilmektedir. Bankalarda bireysel müşterilerle ilgilenebilecekleri gibi, veznelerde de görev yapabilirler. Sigorta firmalarında müşterilerin sigorta işleriyle ilgilenirler, sigorta teklifleri gönderirler. Benzer birçok görevde bulunabilirler.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunlarının Maaşları

KPSS ile devletin resmi banka ve kurumlarına atanan mezunlar 2017 – 2018 verilerince 3500 TL dolayında maaş almakta iken, özel kurum ve kuruluşlarda bu oran biraz daha aşağılara düşmektedir. Öyle ki, 2000 TL’ye hatta asgari ücrete çalışanları görmek de mümkündür. İyi bir özel bankada ise 2017 – 2018 verilerince 4500 veya üzerinde oranlarda maaş alanlar da vardır. Maaş oranı deneyime bağlı değişmektedir.

DGS Durumu: Dikey Geçiş Sınavı ile bu bölüm mezunları yaklaşık 28 bölüme geçiş yapabilmektedir. Genellikle geçişi tercih edilen bazı bölümler şunlardır;

  • Bankacılık,
  • Finans ve Pazarlama,
  • Sigortacılık vb.

KPSS Durumu: Mezunun fazla olması, iş alanına mezun şartı aranmaması nedeniyle KPSS ile atama durumu oldukça düşük bölümlerden birisidir. Öyle ki, yok denecek kadardır. En az 85 alınması öngörülen KPSS puanıyla atama beklemek mümkündür. KPSS ile ataması gerçekten zor bölümlerin başında Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü gelir, denilebilir.

Tercihçi Yorumu: Bir alanda iş olanağı veya firmadan ziyade bölümün çokluğu önemlidir. Her yerde Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün var olması, kontenjanların fazla, mezunun bol olmasından dolayı ne yazık ki, geleceği olmayan, iş olanağı çok düşük, KPSS ile ataması zor olan bölümdür. Sırf üniversite okumak için puanlaması düşük diye tercih edilmemelidir.