Kamu ve özel kurumlarda çağrı merkezi bölümlerinde görev yapabilecek deneyimli eleman ve uzmanlar yetiştirme programı olarak kurulmuş bölümlerdendir. Çağrı Merkezi Hizmetler Bölümü, 2 yıllık önlisans kapsamında eğitim-öğretim sunmaktadır. Türkiye genelinde birçok üniversitede bulunan bölümlerdendir. Bazı meslek lisesi mezunları sınavsız bu bölüme geçiş yapabilmektedir.
Çağrı Merkezi Hizmetler İş Olanakları
Çağrı merkezi bulunan birçok resmi ve özel kurumda çalışma olanağı mevcuttur. KPSS ile atama usulü memur statüsünde de çalışma olanağı vardır. Genel itibarıyla Çağrı Merkezi Hizmetler Bölümünden mezunlar için iş alanları şunlardır;
- Bankalar,
- Hastane ve çağrı merkezi bulunan sağlık kuruluşları,
- Bakanlıklar,
- Üniversiteler,
- Satış mağazaları,
- Okullar,
- Telefon operatörleri,
- Acil yol yardım hatları,
- Öze firmalar vb.
Çağrı Merkezi Hizmetler İş Şekli ve Maaş Durumu
Görev yapılan kurum ve kuruluşa yahut şirkete bağlı olarak yapılan iş sorumluluğu ve maaş değişiklik göstermektedir. Müşteri Temsilcisi olarak görev yapmaktadırlar. Satış işlemleri, üyelik işlemleri, üyelik iptali, kurumsal ve bireysel işlemler, bilgi aktarımı vb. işler bu mesleğin sorumluluğu altındadır. Kredi kartı iptali, teknik destek, randevu alımı, sipariş verme vb. konularda ilk bağlantının kurulduğu çağrı merkezi müşteri temsilciliği bu bölüm mezunlarının yaptığı görevlerdir.
2018 yılı verilerine göre kamu kurumlarında 2500 dolayında maaş alırken, özel sektör kurum ve şirketlerinde büyük oranda asgari ücretle görev yapılmaktadır. Bayanlar için iş bulma imkânı daha kolaydır. Yabancı dil bilgisi, deneyim vb. bağlı olarak 3000 – 4000 TL’ye kadar maaş yükselmesi söz konusudur. Ayrı pirim olanakları da vardır. Fakat çalışma şart ve olanakları rahat olsa da pek sevilen ve ilgi gösterilen mesleklerden değildir. Özellikle satış ve şikâyet konulu görevler bireysel olarak ciddi rahatsızlıklara ve yıpranmaya neden olmaktadır.
DGS Durumu: Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümünden mezun olan öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile 17 farklı 4 yıllık lisans programına geçiş yapabilmektedir. Bu bölümlerden bazıları şunlardır;
- Halkla İlişkiler,
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
- İletişim,
- İletişim Bilimleri veya İletişim Sanatları,
- İnsan Kaynakları Yönetimi,
- İşletme Bilgi Yönetimi,
- Medya ve İletişim Sistemleri,
- Reklamcılık ve Halkla İlişkiler,
- Yeni Medya,
- Teknoloji ve Bilgi Yönetimi vb.
Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü İş Olanakları
Günümüz Türkiye koşullarında en yaygın işlerden birisi çağrı merkezi müşteri temsilciliğidir. Üniversite mezunlarının neredeyse büyük bir bölümü çağrı merkezlerinde ekmek kavgasına tutuşmuş durumdadır. Yabancı dil ve ilave sertifika, diploma olanlar farklı sektörlerin çağrı merkezlerinde iyi maaşa, iyi şartlarda görev yapabilirken, normal bireyler ne yazık ki, çoğunlukla uzun ve stresli çalışma koşullarına, sürekli radyasyon almaya, hazır gıda tüketiminin ağırlıklı olduğu ve düzensiz çalışma saatlerine tabi olunduğu bir iş ortamında asgari ücretle çalışmaktadır. Satış baskısı, şikâyet yönetim ve stres kontrolü gibi yıpratıcı unsurlar söz konusudur. Bazı profesyonel olmayan, sadece çağrı merkezi işi yapan firmalar da mobing (baskı) olduğu da akıllardan çıkarılmamalıdır.
Tercihçi Yorumu: KPSS ile kamu kurum ve kuruluşlarına atanma oranı oldukça düşük ve çok zordur. Bu durumda bölüm hakkında birçok olumsuz yoruma neden olmuştur. Büyük olasılıkla bu bölümden mezun olanlar özel sektörde görev yapacaktır, bu bilinmelidir. Ayrıca bölüm mezunu olmaksızın Türkiye’de diğer birçok bölüm ve meslek gibi, eğitim ve diploma olmaksızın bu meslek de icra edilebilmektedir. Herhangi bir önlisans veya lisans mezunu kişi, kolaylıkla herhangi bir çağrı merkezine başlayıp, çalışabilmektedir. Ayrıca özel sektörde büyük oranda asgari ücretle çalışılan mesleklerden olup, çağrı merkezi sektöründe son dönemlerde çok fazla sirkülasyon söz konusudur. 1 Birimde 1 ayda en az 5 – 6 kişi işe girip, çıkarılmakta veya kendi isteği ile çıkmakta, firma değiştirmektedir.
Avantajları: Satış ve Şikâyet alanı olmayan diğer birimlerde müşteri temsilcisi olarak çalışan bireyler çok daha şanslıdır. Yabancı dil ve bilgisayar programlama vb. bilgisi olan kişiler, Lisans diploması bulunan müşteri temsilcileri 2019 verilerine göre 3500 ila 5000 TL arasında net maaş, artı prim ve mesai ücretleri almaktadır. Bedensel yoruculuğu olmayan, bilgisayarı üzeri ilave işler yapılabilecek mesleklerdendir. Mesai bitimiyle iş de biter, eve iş taşıma durumu olmaz. Özel gün ve gecelerde festivaller, toplantı ve kurumsallık en uygun bu meslek dâhilinde bulunur. Beyaz Yaka personellerdir. Çay – Kahve içme, rahat yemek yiyebilme vb. kolaylığı vardır. Kişi, kendini kolaylıkla geliştirebilir.
NOT: Satış baskısı, satış sınırı bulunan, şikâyet yönetimi odaklı görevlerde müşteri temsilcisi olmak sağlık açısından da diğer mesleklere nazaran çok daha olumsuz etkiler sunmaktadır.