Çocuk Gelişimi, bireyin kendi yaşamından daha çok toplum ve gelecek nesillerin hayatı için çok daha fazla önem arz ediyor. Bir bireyin çocukluk evresinde yaşadıkları onun ergenlikte edineceği tecrübeleri şekillendiriyor ve gençliği için alacağı kararları, atacağı olgunluk adımlarını şekillendiriyor. Dolayısıyla toplum ve gelecek nesiller için bireylerin çocukluk evresi ve gelişimi tüm unsurların ötesinde bir önem teşkil ediyor.
Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü ise bu kapsamda biz insanoğlunun ilk doğum safhasından ergenlik zamanına kadar ve sonrasında devam eden yaşantısına kadarki psikolojik, biyolojik ve duygusal evrimi konu alan üniversite bölümüdür. Akademik çeşitli çalışmaların yanı sıra bu alanda uzman ve deneyimli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bireyin ilk doğumu itibarıyla gelişimi evresi de başlar. Biz bireyler bağımlılıktan artan özerklik durumuna doğru ilerleyen bir bebeklik süreci geçiririz. Bakıldığında çok basit ve sıradan bir süreç gibi gelir bizlere. Fakat bu süreç her çocuk ve bebekte farklılık gösteriyor. Öyle bir değerlendirme yapmak lazım ki, kainatta kaç birey ve çocuk varsa o kadar da farklılık, özellik ve gereken eğitim söz konusu demektir. Standart veya tek düze bir kalıp içerisinde şartlamak doğru değildir.
Her çocuğun gelişim evresi aynı oranda değildir. Her olay, çevresel her faktör çocuğun gelişimini olumlu ve olumsuz etkiler. Doğum öncesi hayat için genetik faktörler önplanda olsa da doğum sonrası gelişim ve çevresel unsurlar çok daha etkilidir. Sizce de öyle değil mi?
Sağlıklı bir toplum için alanında uzman çocuk gelişimcilere ihtiyacımız var. Bu yüzden de bu bölüm mezunları toplum ve gelecek nesiller için kıymet arz ediyor.
Çoğunlukla bayanlara göre bir üniversite bölümü gibi görünüyor. Ancak çok sayıda erkek öğrencinin olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Bölümün en temel amacı, çocuk gelişimi eğitimi verebilecek bireyler yetiştirmektir.
Eğitim Süresi
Çocuk Gelişim Eğitimi Bölümünü hem 2 yıllık önlisans, hem de 4 yıllık lisans statüsünde tercih edebiliyoruz. 2 yıllık önlisans sonrası DGS ile 4 yıllık lisans düzeyinde de bölümü tamamlayabiliyorsunuz. Fakat ben ilk etapta doğrudan 4 yıllık Lisans tercih etmenizi öneriyorum. Çünkü Önlisanstan DGS ile lisans tamamlama süreci biraz zorlu. DGS sınavı biraz tahmin edilenden zor gibi görünüyor.
Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü Dersleri
Bu bölümü tercih ettiğinizde aşağıdaki derslerden sorumlu olacaksınız.
- Sosyoloji,
- Psikoloji,
- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi,
- Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim,
- Erken Çocukluk Dönemi Gelişimi ve Eğitimi,
- Okul Öncesi Eğitim ve Bakım,
- Rapor Okuma ve Yazma,
- Anne ve Çocuk Beslenmesi,
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,
- Çocuk ve Drama,
- Aile ve Yaşam Dinamikleri,
- Çocuk Teknoloji ve Medya
Bölümden mezun olan öğrenciler “Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü Önlisans/Lisans Diploması” almaya hak kazanabilmektedir.
DGS ile Geçiş Olanakları
DGS (Direk Geçiş Sınavı) sayesinde mevcut bölümden diğer 2 bölüme lisans düzeyinde geçiş yapabiliyorsunuz. Bunlar;
- Okul Öncesi Öğretmenliği,
- Çocuk Gelişimi Lisans Programı
İş Olanakları ve Mezunların Görevleri
Bölümden mezun olduğunuzda “Çocuk Gelişim Uzmanı” unvanı ile çalışabiliyorsunuz. Bebeklikten ergenlik evresine kadarki süreçte çocukların gelişimleri için gerekli desteği sağlamak, çeşitli sorunların tespit edilmesi ve ihtiyaçların belirlenmesi bu alanın kontrolündedir. Çocukların sağlıklı birey olmaları, çocukluk evresini sağlıklı geçirmeleri için gereken tüm öğeleri ve şartları oluşturmak bu meslek zümresine bırakılmış gibidir.
Kariyerinizi eğitim kurumlarında sürdürebilirsiniz. Özel kreş ve eğitim, çocuk bakım merkezlerinde iş bulabilirsiniz. Ayrıca kendi kreş ve çocuk bakım merkezinizi de kolayca açabileceğinizi unutmayın.
Devlet kontrolündeki kurumlarda görev alabilmek için KPSS’den yeterli puan almanız ve atanmanız gerekiyor.
Bölüm mezunları büyük oranda özel sektörde görev yapmaktadır.
Çok daha fazla tercih edilen “Çocuk Gelişimi Bölümü” hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.