Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü, Elektrik ve elektronik akımlarla çalışmakta olan alet ve sistemlerin yapım, geliştirme ve elektrik üretimi, iletimi, dağıtım ve sistemlerin bakımı konusunda uzman kişiler yetiştirmek amacı güden bölümlerindendir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Çalışma Sahası
Bu mühendislik bölümü mezunları, elektromagnetik kuramları ve uydu anten tasarımlarından temel elektrik devre çözümleme yöntemlerine, elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin projelendirilmesinden geliştirilmesi ve kullanımla birlikte denetlenmesine kadar farklı alanlarda görevler yapabilmektedir. Bu tarz işlerin yapıldığı özel ve kamu kurumlarında çalışma imkânı bulunmaktadır. Gelişmekte olan teknoloji ile beraber geniş çalışma alanı, iş olanakları ve teknolojik altyapı söz konusudur.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünün Geleceği
Gelecek vaat eden meslekler ve bölümler arasındadır. Teknolojik gelişmelere bağlı gelişim gösteren ve talep edilen meslek zümresidir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Okumak İçin Gerekli Özellikler
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünü okumayı hedefleyen kimselerin yeni ve güncel teknolojiyi iyi takip ediyor olması, bu durumdan hoşlanması gerekmektedir. Yeniliklere açık, ekip çalışmasına yatkın, masa başı iş beklentisi düşük kimseler için uygun bölümlerdendir. Kişide beyin ve el koordinasyonu yüksek olmalı, yabancı dil olarak İngilizce bilgisine sahip olmalı veya geliştirmelidir. Kişilik özelliklerine bakıldığında ise iyi iletişim kurabilen, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, liderlik ve ikna yeteneği olan bir birey olmak gerekiyor. Yeni şeyler keşfetme arzusu içerisinde hayatını geçirebilmelidir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde Okutulan Dersler
Matematik ve Fizik gibi temel bilimler üzerinden elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi dersler mevcuttur. Haberleşme sistemlerine dair önemli dersler okutulmaktadır.
Staj Durumu: Yaz ayalarında zorunlu staj bulunmaktadır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Mezunlarının Unvanı
Tek kademede bir unvan bulunmaz, yapılan iş ve projeye göre unvanlar alınmaktadır. Genel manada bu bölüm mezunları “Elektrik Elektronik Mühendisi” unvanı kazanırlar.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Çalışma Alanları
Bu bölüm mezunu olan mühendisler çoğunlukla PTT ve TRT benzeri kamu kurumlarında, özel bazı kurum ve firmalarda çalışabilmektedir. Ayrıca serbest çalışmaya olanak tanıyan mesleklerdendir. Türkiye’de oldukça fazla gereksinim duyulan mühendislik dallarındandır.
Ayrıca Telekom, THY gibi kurumlarda oldukça fazla Elektrik Elektronik Mühendisi talep etmektedir. Meslek liselerinde telekomünikasyon, endüstriyel elektronik ve tip elektroniği ve benzeri derslere yönelik öğretmenlik görevi de yapılabilmektedir. Bu öğretmenlik için formasyon zorunluluğu vardır.