Girişimcilik, Mal ve hizmetlerin üretimine yönelik üretim faktörlerini bir araya getirmek ve ekonomik firsatları değerlere dönüştürmektir. Bu maksatlı yapılan organizasyonları ifade eder.
Girişimci, bir işi gerçekleştirmek üzere paçaları sıvayan, elini taşın altına atan girişken kimseyi ifade eder. Sıradan bireylerin aksine girişken ve cesur kişilik gerektirir. Ticari olarak işe koyulup, yeni bir iş kuran kişiye girişimci denilir.
Girişimcilik Bölümü Nedir?
Girişimciliği öğretmeyi, fırsatları kazanca dönüştürmeyi ve fırsat tanımayı bilmeyi öğrencilerine öğreten, kalifiye girişimciler yetiştirmeyi amaçlayan üniversite bölümüdür. Girişimcilik üzerine fizibilite çalışmaları, iş planlamaları ve ilaveten program inovasyonu yapmaktadır. Fırsat tanıma, teknoloji aktarımı, endüstriyel analiz, rekabet stratejileri vb. konular bu bölümde işlenmektedir.
Eğitim Süresi ve Öğrenci Kabulü
Yalnızca eşit ağırlık (EA) puan türüne göre öğrenci alımı yapılır ve 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. 8 yarıdönemlik eğitim süresinin sonunda mezunlar “Girişimci” unvanı kazanır.
Bölüm Dersleri
Girişimcilik Bölümünü tercih etmeniz durumunda aşağıdaki derslerden sorumlu olacaksınız.
- Girişimcilik ve İşletmecilik,
- Mikroekonomi,
- Makroekonomi,
- Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Sistemi,
- Karşılaştırmalı Ekonomik ve Politik Sistemler,
- Pazarlama Prensipleri,
- Girişimcilik ve Liderlik,
- Bölgesel Enerji Ekonomisi ve Politikası,
- Karşılaştırmalı Ekonomik Analiz,
- Karşılaştırmalı Çalışma Mevzuatı,
- İnsan Kaynakları Yönetimi,
- İş Planı ve Girişimcilik Uygulamaları,
- Türkiye Ekonomisinden Güncel Konular,
- Finansal Yönetim
İş Yapısı ve İş Olanakları
Bu bölümden mezun olduğunuzda yeni iş fırsatlarını keşfetme ve doğru açıdan değerlendirme üzerine yeni sektörülerin doğmasında önemli rol oynarsınız. Mevcut sektörlerin gelişmesinde etkili olursunuz.
Eğitim süreciniz boyunca mutlaka yabancı dil öğrenmenizi tavsite ediyorum. Özellikle ülkemizde Rusça, Arapça ve Çince öğrenmek size ek avantaj kazandıracaktır. Yabancı eğitimi sürecinde ve bildiğiniz yabancı dil sayesinde uluslararası statüdeki işleri yerelleştirebilir, ülkemize getirebilirsiniz. Yeni sektörlerin doğuşuna katkı sağlayıp gelişiminde büyük rol oynayabilirsiniz.
Genel itibarıyla aşağıdaki alanlarda iş bulabilirsiniz.
- Dışişleri Bakanlığı,
- Dış Ticaret Müsteşarlığı,
- Sanayi ve Ticaret Odaları,
- Devlet Malzeme Ofisi (DMO),
- KOSGEB,
- TİKA,
- DEİK vb.
Not: Devlet kurumlarında görev yapabilmek için birçok üniversite bölümü gibi bu bölüm mezunlarının da KPSS‘ye girmesi şart. Ayrıca yeterli atama puanı almanız ve atanabilmeniz çalışmanızı belirleyen temel unsurdur.