Yetişkin terapisi veya bireysel yetişkin terapisi diye adlandırılan terapi, yetişkin bireylerin sorunlarına odaklanan ve çözümü için danışmanlık yapan uzmanların kontrolünde yürütülen terapi türüdür. Bireysel olarak en nihai amaç sorunlarımızla başa çıkabilmemizi ve beceri kazanmamızı sağlamaktır.
Kuşkusuz her birey hayatının belli dönemlerinde birtakım sorunlar yaşıyor ve hatta travmalar geçiriyor. Bu durumlarla mücadele edebilmemiz, hayatımıza devam edip idame ettirebilmemiz için yetişkin birey gibi davranmamız gerekir. Yetişkin birey gibi davranmak, olaylara doğru ve kararlı bakış açısı sağlamaktır.
Çoğu bireyin çocukluğunda yaşadığı sorunlar onun yetişkinlik ve sonraki tüm hayatında olumsuz etkiye neden olur. Bu yüzden çocuklarımız bizlerin geleceğidir.
Lütfen bebek ve çocuklarımıza olan sevgi ve saygımızı her ne olursa olsun yitirmeyelim. Onlara olan tahammül ve sevgimiz, gelecek nesillere ışık, kıymetli meyve verecek birer fidana dönüşür.
Hangi Konuları Kapsar
Yetişkin Terapisi birden fazla konuyu kapsasa da genelde birkaç madde ile bunu sınırlamak mümkündür. Bunlar;
- Utangaçlık ve yalnızlık sorunu yaşayan bireyler,
- Çaresizlik ve suçluluk psikolojisine bürünenler,
- Kaygı ve endişe sorunu olanlar,
- Öfke kontrol bozukluğu olanlar,
- Eş, aile ve dostları ile ilişki sorunu yaşayanlar,
- Aşırı korku ve beklenmedik endişe yaşayanlar,
- Yoğun mutsuzluk ve umutsuzluk hissedenler,
- Ayrılık ve uyum sorunu yaşayanlar,
- Çocukluğunda ihmal, suistimal, şiddet ve istismara uğrayanlar,
- Panik atak olanlar,
- Sosyal fobisi olanlar,
- İletişim sorunu yaşayanlar,
- Yeme – içme sorunu yaşayanlar,
- Fobiler vb.
Bu ve buna benzer sorunları olan tüm yetişkin bireyler bu terapinin konuları içerisindedir.
“Mutlu ve sağlıklı bir hayat için kaliteli yaşamak gerekir. Kaliteli yaşa, sağlıklı yaşa ki bireysel olarak kendine ve etrafına ışık tutabilesin.” İşte bu tavsiye ekseninde yetişkinlik terapisi almanız önem arz eder.
Peki Nasıl Bir Yol İzleniyor?
Sorunlar aynı olsa bile yaşayanlar farklıdır. Yani terapi sürecinde en önemli konu ve yol “terzi usulü” yaklaşımdır. Bu yüzden bireye özgü teknik ve yöntemler uygulanmalıdır. Bu düzen içerisinde bireyin ihtiyaçları analiz edilip, uygun seanslar düzenlenmelidir. İlgili kişi de, uzman psikolog da süreçte aktif ve istekli olmalıdır.
Mevlüt Baki TAPAN