Çevre kirliliği tüm insanları ciddi şekilde rahatsız eden olumsuz bir durumdur. Çevre kirliliği sadece çöplerin verdiği kirlilik değildir. Örneğin gürültü kirliliği de bir çeşit çevre kirliliğidir. Önemli bir sınavda sizi olumsuz etkileyebilecek şiddetli sesler çevre kirliliğidir.

Çevre kirliliği doğada yaşayan canlı varlıklara zarar verebilecek bir çok şey olabilir. Bunlar; kirlilik, şiddetli ses, sağlıksız ortamlar vb şeylerdir. İnsanlar tarafından oluşturulan birçok çevresel kirlilikler doğada bulunan diğer canlılara zarar vermektedir. Oysa çocukluğumuzdan beri ‘çevremizi temiz tutalım, çevremizi kirletmeyelim’ gibi nasihatleri hep duyarız. Peki ne kadar çevremizi temiz tutuyoruz ya da çevremizi ne kadar kirletmiyoruz?

Bazen bir bayan elindeki kağıt mendili saatlerce taşır yere atmaz; ta ki elindeki onu atacak çöp kovası bulana kadar. Arada bir de denk gelir görürürüz. Arabada giderken arabanın camından elindeki içecek veya yemek artıklarını rahat tavırlarla yollara atanları görürüz ama görmekten rahatsız olduğumuz için ellerindeki çöpleri sağa sola attıklarını görmemiş gibi davranırız.

Park, bahçe, plaj, havuz ve piknik alanı gibi bir çok kişinin kullandığı sosyal alanlar ne kadar temiz bırakılıyor bunu da eleştirmek gerekiyor. ‘Nasıl bırakırsanız öyle bulursunuz sözü çok doğrudur.

Büyük şehirlerde çoğu aile iş hayatı ve meşguliyetlerin sıkıcılığından bunalıp Pazar günleri piknik yapmaya giderler ancak; çevreye atılan çöplerden dolayı insanı çıldırtacak kadar dehşet verici manzaralarla karşılaşmaktadırlar.

Çok güzel bir orman, içinden su da akıyor, aile oturma terasları, yeşillikler vs derken bir de bakıyorsunuz yakılan mangalların, kurulan sofraların ardından geriye çöp yığınları sizi karşılayabiliyor. Bazı belediyeler, sadece biriken çöpleri alıp çöp konteynerlarını hiç yıkamadıkları için mis gibi ormanda veya güzel bir parkta, ekşi, iğrenç bir koku sizi gittiğinize gideceğinize pişman etmiş olabilir.

Ya da çok güzel bir sahilde olmanıza rağmen insanların düşünmeden denize attıkları atıklardan dolayı bulunduğunuz sahil resmen çöp kokuyordur ve siz çöp kokularından sahilin kokusunu dahi alamamışınızdır?

İnsanlar olarak doğaya ekolojik olarak zarar vermekte ve doğal dengeyi her geçen gün bozmaktayız. Çevre kirliliği insan sağlığı kadar dünyadaki tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir.

Genel olarak çevre kirliliği canlıların yaşamlarını olumsuz etkileyen ve cansız objelerin yapısına zarar veren maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışmasıdır.

Çevre kirliliğinin hava kirliliği, ses kirliliği, toprak kirliliği, ambalaj atıkları,su kirliliği, radyoaktif kirlenme, ışık kirliliği gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır.

Bu anlamda bizler birer Müslüman olarak, ‘Temizlik imandandır‘; ‘Temizlik imanın yarısıdır.‘ gibi Nebevi nasihatlere kulak kabartmamız gerekiyor.

Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olan girer.‘ gibi hadis-i şerifler, temiz olmanın dinen de gerekli olduğunu salık veriyor.

Bedriye Arık ÇAMBEL