Köpeklerin üremesi ve çiftleşmesi için bazı dönemler bulunmaktadır. Dişi köpekler yılda iki (2) kez olmak üzere kanama dönemine girerler; bu döneme kızgınlık dönemi de denebilir. Bazen kanama olmadan da kızgınlık dönemine girebilirler; buna da ‘gizli kızgınlık’ ismi verilmiştir.
Dişi köpeğin kanaması başladıktan sonra 10-15 gün içinde çiftleşmeye uygun hale gelir. Çiftleştikten sonra yaklaşık 60 ya da 66. günde kesin doğum gerçekleşmektedir.
Gebelik sürecinde dişi köpeklerde değişik durumlar gözlemlenebilir. İlk aylarda kendini belli etmeyen bir gebelik olsa da 2. aydan itibaren karnının genişlemesi, iştahının artması, sürekli dinlenme halleri, kilo alma gibi bulgular izlenebilir.
Gebelik döneminde köpeğinizi fazla iştahından dolayı asla aşırı beslememeniz gerekir. Aşırı besleme sonucu oluşacak yağlanma doğum esnasında hem anne hem de yavrular için büyük tehlike taşımaktadır. Doğum olduktan sonra yavruların kemik yapısının güçlenmesi adına biraz fazla olmak kaydıyla proteinsel beslemelerde bulunulmalıdır.
Şimdi gelelim doğum sürecine… Anne artık doğuracağını anlamış ve karnı iyice genişlemiş ve sarkmış, hareketleri yavaşlamış, meme bezlerinin içi süt ile dolmuş doğuma hazır olarak beklemektedir. Doğuma birkaç saat kala köpeğimizin vücut ısısı 1- 2 derece kadar düşmektedir. Anne, doğum yapacağı için iç güdüsel olarak huzursuzlaşır, etrafında dönme ve bir yerleri kazma ihtiyacı hisseder.
Annenin doğum yapacağı yerin önceden ayarlanması gerekmektedir. Zeminin yumuşak olması, mekanın sessiz ve sakin olması, kapalı bir alan olması ve loş bir ortam olması köpeğinizin doğumunu kolaylaştırmaktadır.
Artık doğum başlamıştır… Teker teker yavrular çıkmaya başlar. Yavrular zar ve kordonlarıyla beraber doğarlar ve bu kordonları anne ağzıyla koparıp plesantaları yiyerek zengin protein almış olur. Bütün köpeklerde iç güdüsel bir davranış biçimidir. Köpeğinizin herhangi bir hastalığı engeli yok ise yardım almaksızın kendi kendine doğum yapabilir.
Doğum gerçekleştikten sonra anne yorgun bitmiş bir şekilde kendini yana yatırır ve yavruları gözü ve kulakları kapalı bir şekilde sürünerek annenin memelerine süt almak için ilerlerler. Bu ilk emzirmeye kolostrum denir ve yavruların bağışıklık sistemini en iyi şekilde güçlendirmektedir.
Az önce bahsettiğim gibi yavru köpekler gözleri ve kulakları kapalı bir şekilde dünyaya gelmektedir. Doğumdan iki hafta sonra, önce kulakları sonra da gözleri açılır. Yavrular için dışardan ek besin alımı 30 gün ve sonra için geçerlidir. Yavruları anne sütünden 60 günlük olana kadar almamak gerekir. Ayrıca sosyalizasyon dönemini tamamlamaları kardeşleriyle birlikte olmaları daha iyi olacaktır.
Emre KÖME