Otomotiv teknolojisinin gelişmesi birçok yeniliğin de beraberinde ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Çoğu zaman bizleri yakından ilgilendiren yenilikler ise bir arabaya bindiğimizde kendimizi güvende hissetmemizi sağlayacak olan güvenlik önlemlerinin mevcut olup olmamasıdır. Sürüş güvenliği ile ilgili birçok yeniliğin ortaya çıktığı otomotiv sektöründe sizlere anlatacağım konu; ABS dediğimiz şeyin ne olduğu, tarihçesi ve nasıl çalıştığıyla ilgili olacak.
>> ABS Nedir?
>> ABS Nasıl Çalışır?
>> ABS’nin Çalıştığını Nasıl Anlarız?
ABS Nedir?
Sene 1936… Otomobil sektöründe Almanya hızlı bir şekilde araba üretmektedir. İlk ABS’nin patentini alan ülkedir. Tabii ABS’nin açılımı nedir, ne anlama geliyor gibi sorular zihninizde beliriyor; biliyorum. Hemen açıklayayım…
ABS, Anti-Lock Braking System terkibinin kısaltılmış halidir. Anti-Lock Braking System, ‘kilitleme önleyici fren sistemi‘ anlamına gelmektedir. Araçların manevralarını, daha iyi durmalarını ve fren yaparken bile hakimiyeti kaybetmemelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir güvenlik sistemidir. Sürücülere kolaylık sağlayan bu sistem aynı zamanda, ani ve kontollü frenleme fonksiyonlarını da beraberinde getirmiştir.
ABS dediğimiz bu güvenlik sistemi araçların tekerleklerinin çekiş gücünü kaybettiği durumlarda ve kilitlenmeye maruz kaldığı anlarda dört (4) tekerin de dönüş hızlarını algılayarak sürücünün kontrolünde bir sürüş sunmaya çalışır. Her bir tekerin dönüş hızı, elektronik sensörler sayesinde algılanır ve aracın savrulması veyahut yoldan çıkması gibi trafik olaylarına karşı önlem alınmış olur.
ABS Nasıl Çalışır?
ABS otomatik olarak sürücünün araç seyir halindeyken fren pedalına sert olarak bastığında devreye girmektedir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ölçülür ve tekerlerin kitlenmesinin önüne geçilir ve yolcunun yol hakimiyetinin kaybetmesinin önüne geçilmiş olur. ABS’nin amacının herkes tarafından fren mesafesini kısalttığı söylenmektedir; bu tam doğru bir bilgi değildir. ABS’nin asıl amacı sert ve ani frenlerde sürücünün yol hakimiyetini kaybetmemesidir. ABS özeliği olmayan araçlara göre çok daha kısa mesafede durduğu için fren mesafesi de kısalmaktadır tabii ki…
ABS’nin Çalıştığını Nasıl Anlarız?
Araçla seyir halindeyken fren pedalına ani veya sert bastığınızda; fren pedalı bölgesinde bir titremeye maruz kalır ve bir ses duyarsınız. İşte tam bu an da ABS devreye girmiş demektir. ABS’yi devreye soktuğunu anlayan kişi tehlike geçene kadar bastığı sertlikte basmaya devam etmelidir ve ona göre yol hakimiyetini sağlamalıdır. Bir araçta ABS özelliğinin bulunması sürücüler için güvenli ve etkin bir sürüş sağlamaktadır. Bu güvenlik sisteminin yaygın olarak kullanılmaya başlamasından dolayı kaza oranları daha da azalmıştır. Bence bir arabada olmazsa olmaz özelliklerden bir tanesi de ABS’dir…
Emre KÖME