Tarihler 8 Mart 2014’ü gösterdiğinde tüm dünyayı derinden sarsan bir olay haber bültenlerine son dakika olarak düştü: 239 yolcusuyla Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in Pekin şehrine gitmek üzere yola çıkan  Malezya Havayollarına (Malaysian Airlines) ait MH370 sayılı uçak, hareket ettikten kısa bir süre sonra esrarengiz bir şekilde hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu. Uçak, Malezya hava sahasından çıkıp Güney Çin Denizi üzerinden Vietnam hava sahasına girdiği anda Malezyalı pilot’un ilk ve son anonsu duyuldu; “Salamat Malam, Malaysia, tiga, tujuh, kosong (İyi geceler Malezya, üç, yedi, sıfır…)“.

15 Mart günü dönemin başbakanı Najib Razak şaşırtıcı bir açıklama yaparak  MH370 olduğu düşünülen  bir uçağın Vietnam hava sahasına girdikten sonra aniden yön değişirdiğinin tespit edildiğini bildirdi. Bir başka teoriye göre, uçak Vietnam üzerinden Çin’e gitmesi gerekirken, bir anda yön değiştirip Hint Denizi’ne doğru yöneldi.

370 sefer sayılı uçuş yerel saatle 12:41’de kalktı ve 01:01’de 10.700 metre (35.000 fit) seyir irtifasına ulaştı. Uçağın performansıyla ilgili verileri ileten Hava Aracı İletişim Adresleme ve Raporlama Sistemi (ACARS), son iletimini saat 01:07’de gönderdi ve ardından kapatıldı. Mürettebattan son sesli iletişim 01:19’da gerçekleşti ve 01:21’de uçağın hava trafik kontrolü ile iletişim kuran transponderi, uçak Güney Çin Denizi üzerinden Vietnam hava sahasına girmek üzereyken kapatıldı.

01:30’da Malezya askeri ve sivil radarı uçağı dönerken izlemeye başladı ve ardından Malay Yarımadası üzerinden güneybatıya, ardından da Malacca Boğazı üzerinden kuzeybatıya uçtu. 02:22’de Malezya askeri radarı, Andaman Denizi üzerinde uçakla temasını kaybetti. Hint Okyanusu üzerinde sabit yörüngede bulunan bir Inmarsat uydusu, 370 sefer sayılı uçuştan saatlik sinyaller aldı ve uçağı en son sabah 8:11’de tespit etti.

Uçak için yapılan ilk aramalar Güney Çin Denizi’nde yoğunlaştı. Transponder kapatıldıktan kısa bir süre sonra 370 sefer sayılı uçuşun batıya döndüğü tespit edildikten sonra, arama çalışmaları Malacca Boğazı ve Andaman Denizi’ne taşındı. 15 Mart’ta, uçağın kaybolmasından bir hafta sonra, Inmarsat teması açıklandı. Sinyalin analizi uçağın yerini tam olarak belirleyemedi, ancak uçağın biri Java’dan güneye, Avustralya’nın güneybatısında Hint Okyanusu’na uzanan ve diğeri de Vietnam’dan Türkmenistan’a kuzeye doğru Asya boyunca uzanan iki yay üzerinde herhangi bir yerde olabileceğini belirledi.

Arama alanı daha sonra güney yayında Avustralya’nın güneybatısındaki Hint Okyanusu’na ve kuzey yayında Güneydoğu Asya’ya, batı Çin’e, Hint alt kıtasına ve Orta Asya’ya kadar genişletildi. 24 Mart’ta Malezya Başbakanı Najib Razak, Inmarsat ve Birleşik Krallık Hava Kazaları Araştırma Birimi’nin (AAIB) nihai sinyallerin analizine dayanarak, uçağın Hint Okyanusu’nun 2.500 km (1.500 mil) güneybatısındaki uzak bir kısmına düştüğü sonucuna vardığını duyurdu. Bu nedenle, uçaktaki  herhangi birinin hayatta kalması pek olası değildi.

Son komplo teorisine göre,  uçak aslında düşmedi ya da kaybolmadı. Aksine, planlı bir şekilde,  İngiliz-Hint Okyanusu bölgesinde yer alan ve Amerikan Üssü’nün de bulunduğu Diego Garcia mercan adasına kaçırıldı. Uçakta, hatırı sayılır sayıda Malezyalı veya Malezya’da yaşayan ve Birleşik Krallık ve A.B.D vatandaşlığı bulunan bilim insanları ve mühendisler vardı. Komplo teorileri, bizlere, bu sebeple uçağın kaçırıldığını söylüyor.

Uçağın kaçırılma hadisesi, bu yönüyle düşünüldüğünde  2004 yapımı THE LOST (KAYIP) Tv dizisi serisinin senaryosuyla da benzerlikler göstermektedir. The lost dizisi, Avustralya’dan kalkan ve Los Angeles, A.B.D’ye gitmekte olan bir uçağın Güney Pasifik’te gizemli adaya düşmesi ve kazazedelerin hikayelerini konu  edinmekteydi.

Düşen uçakla ilgili en güncel ve ilginç hikaye ise Amerikalı IBM mühendisi Philip Wood’a ait. Hikayeyi anlatan kişi, Philip Wood’un nişanlısı Sarah  Bajc. Hem Philip hem Sarah ikisi de Amerika doğumlu. Sarah, Philip ile Çin’de tanışıyor ve 3 yıllık beraberliğin ardından Malezya’ya yerleşmeye karar veriyorlar.Sarah, bir okulda İngilizce öğretecek, Philip ise mühendis olarak bu ülkede çalışacaktı. Philip’in Çin’e gitme amacı, Pekin’de yaşayan nişanlısının eşyalarını toplamaktı. Çift daha sonra Malezya’ya dönüp satın aldıkları evde birlikte yaşayacaklardı. Sarah, Philip’in içinde bulunduğu MH370 sayılı uçak kaybolduktan sonra tam 3 gün uyumamış ve büyük bir travma geçirmişti.  Kayıp yolcu Philip Wood ile ilgili dehşete düşüren asıl iddia ise şu; Philip Wood, Diego Garcia mercan adasından birşekilde sevenlerine İphone 6 marka akıllı telefonuyla bulunduğu üssün koordinatlarını gösteren bir mesaj atmayı başarmıştı.

Furkan ARISOY