İnternet, sürekli genişleyen, mevcut veri hacminin ‘zetabayt‘ ile ifade edildiği sanal bir alem. Şu an bu sanal evren üzerinde 2 milyarı aşkın web sitesi bulunmakta ve her geçen gün bu rakam artmaktadır. 2014 yılında Supercomputing Frontiers and Innovations adlı dergide, internetin mevcut depolama kapasitesini 10^24 byte, yani 1 milyon exabyte olarak tahmin eden bir çalışma yayımlandı. Bulut teknolojisi ile depolama kapasitesinin çok daha artacağı düşünüldüğünde, sanal dünyanın veri hacminin hangi boyutlara ulaşacağını kestirmek güç.

İnternet için yukarıdaki paragrafta ‘sanal dünya tabirini kullanmaktan kaçındım çünkü; ulaşabileceği büyüklüğün dünya imgelemini çoktan aştığını ve artık ‘evren, alem vb.’ gibi daha ‘geniş’ kavramlarla karşılanması gerektiğini düşünüyorum.

Evet, bireysel ya da kurumsal olarak hepimiz bir şekilde bu evrenin içindeyiz. Dünyada yaşayan ve artık azınlık olarak ifade edebileceğimiz kişiler için hala ‘kişisel bir tercih’ olan internet, çoğumuz için ‘zorunluluk‘ olarak karşımıza çıkıyor. Kurumsal firmalar, bu evrende kendisine zorunlu olarak yer açması gereken kişiliklerden bazıları. Yasaların da bu yönde düzenlenmiş olması firmaları, bir web sitesi sahibi olmayı gerekli kılıyor.

>> Şirket İsimli .com.tr Alan Adı
>>> Başvuru Aşaması
>>> Tahsis Ücreti
>> Marka Başvurusu ile .com.tr Tahsisi
>> Türk Patent Enstitüsü Marka Başvurusu
>>> E-imza ya da Mobil İmza ile Marka Başvurusu
>>> T.C Kimlik No ile Online Marka Başvurusu
>> Nic.tr Başvurusu

Kurumsallık iddiasındaki Türk firmalar için com.tr uzantılı alan adına sahip olmak bir prestij meselesi. Ayrıca .com.tr uzantılı alan adları arama motoru optimizasyonu (SEO) için de önemli. Google’ın buna önem verdiğini biliyoruz.

Yazımızda sadece şirketler için değil, bireysel kullanıcılar için de .com.tr uzantılı domain almanın tekniklerini göstereceğiz. Öncelikle şirketler için, şirket isimli .com.tr alan adının nasıl alınacağını anlatalım.

Şirket İsimli .com.tr Alan Adı

Alan adının nasıl alınacağını anlatmadan önce, almak istediğiniz com.tr uzantılı alan adının daha önce başka bir tüzel ya da gerçek kişilik tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Öyle ya, sizin isminizle aynı başka bir şirket tarafından daha önce alınmış olabilir. Bu durumda daha önce tescil edilmiş bir alan adını alamayacağınızı bilmelisiniz.

Whois.com.tr ya da isimtescil.net gibi internet sitelerinden almak istediğiniz alan adını sorgulatabilirsiniz. Örneğin; Bizim Köşe isimli bir firmamızın olduğunu düşünelim. Bizimkose.com.tr ismini sorgulattığımızda ‘Müsait / Kayıt edilebilir’ yazıyorsa ismi alabileceğimiz; ‘Satın Alınmış’ yazıyorsa alamayacağımız anlamına gelir.

İsim Tescil, Natro, IHS gibi firmalardan almak istediğiniz alan adının daha önce kayıt edilip edilmediğini sorgulatabilirsiniz.

.com.tr’li ismi alabilmemiz için sadece ‘Müsait’ ya da ‘Kayıt edilebilir’ yazması yetmiyor. Aynı zamanda isim tescil eden firmaya bir takım belgeler göndermemiz gerekiyor. Nedir o belgeler?

  1. Alan adı tahsis formu
  2. Bağlı bulunduğunuz ticaret odasından alınmış “Ticari Sicil Belgesi“, “Oda Sicil Kayıt Sureti“, “Faaliyet Belgesi” ya da Resmi Gazetede yayınlanmış olan ticaret ünvanı ilanı.

ALAN ADI TAHSİS FORMUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Önemli notAlmak istediğiniz alan adı ile ticari ünvanınız birebir aynı olmalıdır. Bir şirketin ünvanı, onu, diğer firmalardan ‘ayırt edici‘ ve esas unsurunu oluşturan ibarelerdir. Dolayısıyıla, sektörü ya da faaliyet alanını tanımlayan ibareler bu başvuru şekliyle alınamaz. Örneğin; gıda sektöründe hizmet veren bir firma ‘gıda.com.tr‘ ismini alamaz. Bu tarz domainleri almak için aşağıdaki özel yöntemimizi kullanabilirsiniz. 🙂

Başvuru Aşaması

Tescil etmek istediğiniz ticari ünvanınızla birebir aynı olması gereken alan adı daha önce başka bir firma tarafından kaydedilmemişse ve belgeleriniz hazırsa, artık başvuru ve satın alma aşamasına geçebilirsiniz. İsim Tescil, Natro, IHS gibi aracı firmalardan satın alabileceğiniz gibi asıl tescil kurumu Nic.tr adresinden de satın alabilirsiniz. Nic.tr, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmet veren, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) isimli uluslararası alan adı tahsis kuruluşunun Türkiye’deki distribütörüdür. Türkiye’deki bütün firmalar, Nic.tr üzerinden alan adı tahsisi yapmaktadır.

Tescil edeceğiniz alan adının ilk önce tahsis ücretini ödedikten sonra, gereken evrakı firmaya göndermelisiniz. Evrakın kabul edilmesi durumunda 24-72 saat içinde alan adınız, şahsınız ya da şirketiniz üstüne tahsis edilir.

Tahsis Ücreti

.com.tr tahsis ücreti –Ekim 2017 itibariye– İsim Tescil, Natro gibi aracı firmalarda 19 Dolar (70 Lira) iken Nic.tr üzerinden kayıt etmeniz durumunda sadece 25 TL’dir. Biz de sizlere doğrudan nic.tr üzerinden tescil işlemlerinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Önemli not: Nic.tr üzerinden tahsis etmeniz durumunda, başka bir firmadan hosting hizmetinizi almanız gerekmektedir. Nic.tr, hosting hizmeti sağlamamaktadır.

Marka Başvurusu ile .com.tr Tahsisi

Gelelim özel yöntemimize. Yukarıda, .com.tr alan adınızın ticari ünvanınızla birebir aynı olması gerektiğini, sektörü ya da faaliyet alanını tanımlayan isimlerin alınamayacağını yazmıştık. Aslında bu tarz ibareleri de tescil edebileceğimiz bir yol var: Marka başvurusu.

Bunu bir ‘açık’ olarak değerlendirebiliriz. Gerekli olan tek belge ‘marka başvuru belgesi’. Yani, Türk Patent Kurumu’na yapacağımız marka başvurusu, -onaylanmasa bile- alan adını tescil etmek için yeterli. 🙂

Tabii öncelikle almak istediğiniz alan adının ‘daha önce tescil edilmemiş‘ olduğundan emin olmalısınız. Almak istediğiniz isim daha önce alınmamışsa TPE’ye (Türk Patent Enstitüsü) marka başvurusu aşamasına geçebilirsiniz.

Türk Patent Enstitüsü Marka Başvurusu

Yeni ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘e-imza / mobil imza‘ ile ya da T.C. Kimlik Numarası ile online olarak başvurabilirsiniz. Başvuru yapacağınız internet adresi: https://online.turkpatent.gov.tr/CES/

Mobil imza sahibi olmanızın önemli bir avantajı var: Fiyat farkı. Mobil imza ile marka başvurusu için –Ekim 2017 itibariyle205 TL öderken, mobil imzasız 305 TL ödemek zorundasınız. Ayrıca mobil imza ile giriş yaptığınızda gerekli belgeleri online olarak yüklemeniz yeterliyken, e-imzasız başvuruda gerekli belgeleri 30 gün içerisinde kuruma ulaştırmanız gereklidir.

Önemli not: Online marka başvurusu yapmak için -yukarıda yazdığım- Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesine Internet Explorer tarayıcısıyla girmelisiniz. Chrome ya da başka bir tarayıcıyla girdiğinizde ‘mobil imza’ girişi yapabileceğiniz alan çalışmamaktadır.

E-imza / Mobil imzaya sahipseniz daha ucuz ve daha kolay bir şekilde online marka başvurusu yapabilirsiniz.

E-imza ya da Mobil İmza ile Marka Başvurusu

E-imza/Mobil imza ile giriş yaptıktan sonra açılan sayfada İşlem menüsünden ‘Marka Başvuru Formu‘ seçeneğini seçerek ‘Başla’ düğmesine tıklayın.

  1. Marka Bilgileri
  2. Eşya Listesi
  3. Rüçhan Bilgileri
  4. Sahip Bilgileri
  5. Vekil Bilgisi
  6. Ödeme Bilgisi

ögelerinin olduğu menü karşınıza çıkacak. Marka Örneği Yükle düğmesine tıklayarak 600*600 boyutlarında ve 300 DPI niteliğinde bir resim yükleyiniz. Bu resim, almak istediğiniz alan adını çağrıştıran ikon, sembol, yazı gibi bir şey olabilir.

Önemli not: 300 dpi olması gerekmektedir. 300 dpi altındaki resimler kabul edilmemektedir.

Resim uygunsa, Marka Bilgileri kısmında Marka Örneğinin Gösterimini ‘Sadece kelime‘ olarak işaretleyip, Marka Örnegi Yazılı İfadesi bölümüne daha sonra .com.tr olarak tescil edeceğiniz ismi yazınız. Örneğin; bizimköşe.

Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan online marka başvuru formu, Marka Bilgileri bölümü.

Buradaki diğer seçenekleri de üstte ekli resimdeki gibi işaretledikten sonra üst menüden Sınıf Bilgileri kısmına geçiniz. Burada markanızın hangi sınıfa ait olduğunu seçtikten sonra Rüçhan Bilgileri, Sahip Bilgileri, Vekil Bilgisi bölümlerini doldurarak ödeme kısmına geçiniz. Ödeme kısmında kredi kartı ya da havale ile ödeme yapabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi çıkan tutar E-imza / mobil imza ile giriş yapanlar için 205 TL‘dir.

Ödemeyi yaptıktan sonra Marka Başvuru Formunu aynı sayfadan indirmeniz gerekmektedir.

Önemli not: Ödeme yaptıktan sonra verilen provizyon kodunu kaybetmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Herhangi bir şekilde işlemi tekrarlamak zorunda kalırsanız ödeme kısmında provizyon kodunu yazarak ikinci kez aynı ödemeyi yapmak zorunda kalmazsınız.

T.C Kimlik No ile Online Marka Başvurusu

Türk Patent ve Marka Kurumu’na online marka başvurusu yapmak için e-imza/mobil imzadan başka bir yol daha var: T.C. Kimlik No ile başvurma.

Yukarıda verdiğimiz adrese girerek ‘E-imza, Mobil imza Sahibi Değilim‘ kısmında, her iki alana da T.C. kimlik numaranızı girip, güvenlik kodunu doğrulayarak giriş yapabilirsiniz. Bu girişi yaptıktan sonraki aşamalar, yukarıda yazdığımız ‘e-imza/mobil imza ile başvuru’ bölümündeki aşamalarla aynı. Sadece ödeme tutarı 205 TL olarak değil, 305 TL olarak ücretlendirilmektedir. Ayrıca işlem tamamlandıktan sonra indireceğiniz evrakı 30 gün içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na göndermeniz gerekmektedir.

Nic.tr Başvurusu

Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka başvurusu yaptıktan sonra en son aşama olan Nic.tr başvurusu kısmına geldik. Nic.tr kurumunu yukarıda tanıtmıştık.

Öncelikle sorumlu kodu almak için sisteme kayıt olmalısınız. Bilgiler girilip e-posta onayı yapıldıktan sonra istenen domain ana sayfa üzerinden yazılarak başvurulur. Sorumlu kodu yazılarak kayıt olunurken istenen bilgileri not defterine kopyalamanızda fayda var.

Başvuru tamamlandıktan sonra alan adı tahsis formu imzalanıp/kaşelenip, marka başvuru formu (ya da ticaret sicil gazetesi örn., vergi levhası) belgeleri yüklenir. Marka başvuru formunda TPE dosya numarasının olması zorunludur. Mernis’e ulaşılamadığı durumlarda Nic.tr sizden kimlik cüzdanı fotokopisi isteyebilir.

Gerekli evrakı yükledikten sonra Nic.tr başvurunuzu değerlendirmeye alacaktır. Belgeler bir (1) iş günü içerisinde onaylandıktan sonra ödeme yapılır. Bu işlemin ücreti sadece 25 TL‘dir.

Evet, .com.tr başvurusunun nasıl yapıldığını, şirket ünvanıyla birebir uymayan isimlerin nasıl alınabileceğini ve hatta bir şirkete sahip olmadan .com.tr’li alan adının nasıl tescil ve tahsis edilebileceğini anlattığımız yazının sonuna geldik. Bu yazı altına yorum yaparak sorularınızı iletebilirsiniz.

Abdullah YARGI