Merhaba Sevgili Dostlar,
Bu yazımda bahsetmek istediğim konu kış ayının gelmesiyle birlikte araçlarımıza yapılacak olan kışlık bakımla ilgili olacaktır. Öncelikle kış mevsimi çetin ve zordur. Bu yüzden yazımızda yolları ve sürücülerin hayatını zorlaştıran ve olumsuz etkileyen bu mevsimde araçlarımızı kışa göre hazırlayıp trafiği güvenli hale getirmek, insan sağlığına önem vermek ve ekonomik olarak alınan tedbirleri aktaracağız. Daha pratik anlamanız için başlıklar altında yazıyorum.
Antifiriz
Radyatör parçasındaki suyun soğuk havadan etkilenip donmaması için antifriz konulmalıdır.
Silecek Takımı ve Silecek Suyu
Silecek takımı kıştan çabuk etkilenip sileceğin ucundaki lastik aşınabilir. Bu yüzden kontrol edin ve yenisini taktırın. Cam suyu bölümünü de antifrizli su koyarak donmasını engelleyebilirsiniz.
Klima Bakımı
Soğuk hava öncesinde klima bakımının mutlaka yapılması gerekir aksi takdirde buharlaşma ve donmaya karşı önlem alamazsınız.
V Kayışı
Sıcak hava ve soğuk havanın verdiği etkilerle gerilip yumuşayan V kayışı özelliğini kaybeder; bu da arabanın şarjını devir daimini yavaşlatarak aracımızın sağlıksız çalışmasına yol açar.
Elektrik aksamı
Soğuk havanın gelmesiyle nem ortamı artar ve elektrik aksamındaki kablolar çalışmayabilir; kontrol edilmesinde fayda vardır.
Kışlık Lastik
En önemli parçalardan birisidir. Kışın aracınız yola tutunmasını istiyorsanız en az 3 mm kalınlığında kışlık lastik taktırmanız sizin için büyük kazalardan kurtulmanız demektir.
Fren sistemi
Fren ayarlarını iyi yaptırmanız bastığınızda eşit tutmuyorsa aracınız tehlikeli kaymasına yol açabilir.
Arka cam rezistansı
Arka camın önemini herkes bilir. Donmasını engellemek için araç rezistansının çalışması gerekir.
Akü
Akünüz zayıfsa şarj ettirin; eskiyse değişim yaptırın. Kutup başları oksit tutmuş olabilir tel fırçayla kazıyabilirsiniz.
Yardımcı ekipmanlar
Sizin için hayat kurtarıcı değerler taşıyan bu ekipmanları aracınızda bulundurmanız hayatınıza verdiğiniz önemi gösterir. Cep telefonu, battaniye, ilk yardım malzemeleri, alet çantası, akü takviye kablosu, kum veya araç paspası (çekiş için) halat, lastik zinciri veya lastik çorabı, el feneri, çakmak, eldiven, kuru gıda ve su ve daha birçok ufak hayat kurtarıcı eşyalar olmak üzere yanımızda bulundurmalıyız. Aksi takdirde başımıza geldiği zaman kötü durumlarla karşılaşmamak için kışlık bakımlarımızı en iyi şekilde yapmalıyız. Kendimizi ve diğer insanları mağdur etmemeliyiz.
Kazasız belasız bir kış geçirmeniz temennisiyle hoşçakalın…
Emre KÖME