Birden fazla dil ve edebiyatı ile aynı anda ilgilenen, eleştirel bakış sağlayan bilim dalına “Karşılaştırmalı Edebiyat” denilir. Bu alanda görev yapanların çoğu akademisyenler ve öğrencileridir. Genellikle de birden fazla yabancı dil bilgisine ve o dilin edebiyatına üst düzeyde hakimdirler. Çoğunlukla Almanca, Fransızca, İngilizce, nadir olsa da Flamanca, İtalyanca ve İspanyolca gibi dil ve edebiyatları üzerine karşılaştırmalar yapılarak ilk gelişim evresini tamamlamıştır.
Günümüzde Çin veya Japon dil ve edebiyatından Hint, İran, Türk dil ve edebiyatına kadar geniş bir alanda karşılaştırmalı edebiyat çalışmaları yapılıyor.
Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü, alanında uzman personel yetiştirmeyi amaçlayan üniversite bölümüdür. Diğer dil ve edebiyat bölümlerinden farkı ise tek bir dil üzerine değil, birden fazla dil üzerine eğitim verilmekte ve araştırma, inceleme yapılmaktadır. Bu bölüm öğrencileri birden fazla dil öğrenmektedir.
Eğitim Süresi
4 yıllık lisans düzeyinde eğitim alabileceğiniz bölümdür. Mezun olabilmek için 240 AKTS kotanızı doldurmanız gerekiyor. 8 yarıyıllık eğitim hayatı sizi bekliyor. Birçok dilde bilgi edinme, edebiyat alanında uzmanlaşma olanağı bu bölümde sunuluyor.
Bölüm Dersleri
Bölüm, birçok dersi seçmeli olarak sunuyor. O yüzden derslerin birçoğunu kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Birden fazla dilde eğitim alabiliyorsunuz. Derslerden bazıları şunlardır;
- Türk Kültürü Tarihi,
- Edebi Akımlar,
- Batı Kültürü Tarihi,
- Romanın Tarihsel Gelişimi,
- Tiyatronun Tarihsel Gelişimi,
- Eleştiri Kuram ve Yöntemleri,
- Felsefe Tarihi,
- İngilizce Edebi Çeviri,
- Karşılaştırmalı Metin Analizi,
- Genel Dilbilim vb.
Diğer dil ve edebiyat bölümleri ile bazı üniversitelerde ortak dersler olabilmektedir.
Ne İş Yapacaksınız?
Edebiyat üzerine kaleme alınan eserleri inceleyeceksiniz. Eleştirel gözle bunları ele alacaksınız. Kitap, dergi çalışmalarında etkin rol alacaksınız. Akademik ve edebi anlamda yazınsal çalışmalar yapacaksınız. Birçok edebi eserin çevirisini gerçekleştirieceksiniz.
İş Olanakları
Özel sektör başta olmak üzere devlete bağlı kurumlarda çalışabilirsiniz. Dahası kendi işiniz patronu olabilirsiniz. Serbest – bağımsız olarak da çalışabilirsiniz.
Devlete bağlı bir kurumda çalışmak istiyorsanız mutlaka KPSS’den yeterli atama puanı almanız gerekiyor.
Yabancı dil bilginiz sayesinde edebiyat ve yazın haricindeki sektörlerde de çalışabilirsiniz. Çağrı merkezleri, tercüme büroları, acenteler, turizm ve otelcilik gibi kapsamlı iş alanı sizin için bir potansiyeldir.
Edebiyatda dair bir bölüm okumayı düşünüyorsanız “Alman Dili ve Edebiyatı” bölümü hakkındaki tercih yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.